| foto: Ota Bartovský, MAFRA

Jizerská padesátka se blíží, teplé počasí ohrožuje stav tratí

  • 0
Do startu prvních závodů 57. ročníku Jizerské 50 zbývá už jen osm dní. Přípravu legendárního klání běžců na lyžích začíná komplikovat počasí. Nelze vyloučit, že některé trasy bude kvůli nepřízni počasí nutné upravit. Zrušení celé akce by však hrozit nemělo.

Na přelomu ledna a února panují v Jizerských horách podmínky bez větších sněhových srážek a s teplotami často nad bodem mrazu. To je pro organizátory oblíbeného závodu problém. „Jsme denně v kontaktu s Českým hydrometeorologickým ústavem, který v nejbližších dnech neočekává výrazné ochlazení ani nové přívaly sněhu,“ uvedl tiskový mluvčí Jizerské 50 Richard Valoušek.

Zákaz fluoru i pro amatéry, stopa jako trofej. Jizerská padesátka se blíží

Konečná podoba jednotlivých tras bude záviset právě na množství sněhu v různých úsecích trati. Tradičně problematická situace je u Kristiánova nebo na Krásné Máří. Pořadatelé nyní pracují hlavně na udržení sněhu na cestě ze stadionu v Bedřichově do východní části Jizerských hor.

Tam ve vyšších partiích pořád panují dobré sněhové podmínky, které by do startu závodů nemělo ohrozit ani teplejší počasí. „Hlavním cílem těchto snah je mít na 57. ročník připravenou takovou trasu, ze které si závodníci odvezou parádní lyžařské zážitky. Do závodu je ještě poměrně daleko, proto v tuto chvíli zatím není možné přesně říct, zda a jaké případné úpravy tras bude nutné udělat,“ řekl Valoušek.

Momentka z Jizerské padesátky

Další informace zveřejní pořadatelé v pátek odpoledne. To už bude jasnější, jaký vliv měly plusové teploty na sněhové podmínky a jakým směrem se bude ubírat počasí v dalším týdnu. Zatím to v Bedřichově vypadá na deštivý víkend, po němž by mělo následovat ochlazení. Předpověď se však může změnit.

Online registrace na 57. ročník Jizerské 50 se v neděli uzavřely a momentálně není možné se přihlásit na žádnou trať. Několik volných míst zůstalo ještě na závodech na 17 a 30 km volnou technikou, na 10 km klasicky a také na dětské závody. O tom, zda se do nich bude možné registrovat v průběhu závodního programu, budou organizátoři informovat na oficiálním webu a sociálních sítích příští týden.

Zrušení celé akce je krajní variantou, která zatím není na stole. Pokud by se tak ovšem stalo, účastníci budou mít díky pojištění nárok na vrácení až 70 % z ceny startovného.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž