Liberec, Kateřina Neumannová

Liberec, Kateřina Neumannová | foto: ČTK

Jizerská obecně prospěšná společnost musí pokutu za odvoz sněhu zaplatit

Pokuta sto tisíc korun. To je suma, kterou zaplatí Jizerská obecně prospěšná společnost za odvoz sněhu z Jizerských hor. Její rolba totiž pomáhala při nakládání sněhu z louky v osadě Jizerka. Proti pokutě od Správy chráněné krajinné oblasti se společnost odvolala, ale ministerstvo životního prostředí ji nedávno potvrdilo. Uvedl to mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Sníh potřebovali pořadatelé lyžařských Světových pohárů v Liberci, protože na tratích ve Vesci jim před únorovými závody roztál.

"Pokuta je pro nás nepříjemná, ale uhradíme ji. Příště budeme v Jizerských horách jezdit rolbami pouze tak, abychom se sankcím vyhnuli. Několik sponzorů nám nabídlo pomoc se zaplacením pokuty," prohlásil předseda správní rady Jizerské o.p.s. Josef Ibehej.

Jizerská o.p.s. se stará o úpravu 155 kilometrů dlouhé Jizerské magistrály, na níž se v zimě vystřídá kolem půl milionů běžkařů. Příprava lyžařských tras vyšla během minulé zimy Jizerskou o.p.s. zhruba na tři miliony korun.

"Rolba Jizerské o.p.s. přihrnovala na louce v Jizerce sníh k nakladačům," vysvětlil pokutu vedoucí správy chráněné oblasti Jiří Hušek.

Správa potrestala za odvážení sněhu z Jizerských hor také dvě firmy. APB Plzeň a.s. dostala pokutu 1,8 milionu korun a Stavby silnic a železnic Praha a.s. 240.000 korun. Hrozily jim pokuty až dva miliony korun. Obě firmy se odvolaly.

Případ s APB Plzeň a.s. vrátilo ministerstvo správě chráněné oblasti k novému projednání. Správa musí řízení vést proti firmě Petr Březina APB místo proti APB Plzeň a.s. a doplnit důkazy o porušení zákona o ochraně
přírody.

"Oslovíme ještě další svědky," konstatoval Hušek.

Nakladač firmy APB vjel před únorovými závody v Liberci do druhé zóny chráněné oblasti na louce v osadě Jizerka a bral tam sníh z velké plochy. Rypadlem ho vyhrnoval až na zem. Na louce zachytila nakladač mimo jiné média.

Rozhodnutí o pokutě pro Stavby silnic a železnic Praha a.s. ministerstvo zrušilo a řízení zastavilo. Správa chráněné oblasti měla řízení vést proti odštěpnému závodu Staveb silnic a železnic Liberec.

"Vlastnická struktura firmy je komplikovaná. Nové řízení již bude proti odštěpnému závodu Staveb silnic a železnic Liberec. Sníh odvážel z chráněného území v Hraběticích," uvedl Hušek.

Mluvčí letošních libereckých Světových pohárů Zdeněk Soudný se k dopravě sněhu z Jizerky vyjádřil již po propuknutí aféry. "Jestli tam nakladač skutečně byl, je to vina řidiče. Najaté firmy jsme upozornili, kam se svou technikou v Jizerských horách smějí a kam ne," řekl 13. února Soudný.

Louky v Jizerce leží v druhé nejpřísněji chráněné zóně chráněné krajinné oblasti a v evropsky významné lokalitě soustavy Natura 2000. Ekologové ze správy chráněné oblasti informovali již 7. února představitele
organizačního výboru Světových pohárů, že odvážení sněhu z luk v Jizerce je protiprávní.

Na tratě ve Vesci začala těžká nákladní auta dopravovat sníh z Jizerských hor necelý týden před prvním závodem. Světové poháry se nakonec uskutečnily v omezené podobě. Sloužily jako zkouška pro mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009.

Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová získala za navážení sněhu z Jizerských hor do Liberce nominaci do soutěže Dětí Země Ropák roku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž