Jakub Janda (v popředí) se loučí se sportovní kariérou na závodě Světového poháru v Polsku. | foto: AP

Loučící se Janda: Do politiky si ze sportu vezmu poctivost a vytrvalost

  • 23
V sobotu ještě skákal v polské Wisle, v pondělí usedne do lavic Poslanecké sněmovny. Český skokan na lyžích Jakub Janda se rozloučil s kariérou a čeká ho nová životní etapa. Nyní bude svádět boje na jiném kolbišti. Politickém.

Díky preferenčním hlasům se v říjnových volbách dostal za ODS do parlamentu a čeká ho první zasedání. „Už se těším. Poslaneckou sněmovnu už jsem si prošel a od pondělí to začne naostro,“ uvedl devětatřicetiletý Janda.

S úspěšnou sportovní kariérou se rozloučil pokusem dlouhým 104 metrů. „Myslel jsem, že ještě jeden pokus vyjde, ale bohužel. Rozloučil jsem se tímto,“ řekl Janda.  Jeho poslední skok nebyl ideální a český závodník přiznal, že už byl myšlenkami jinde.

Když ale šel na věž, snažil se soustředit a dělat věci jako na každém jiném Světovém poháru. Určitou změnu přesto pocítil. „Nahoře mě ani moc nekontrovali. Jenom jsem se postavil na rozkrokoměr a tím to haslo. Řekli O.K. a šel jsem. Jindy byly kontroly daleko větší,“ vzpomínal Janda.

Dvojnásobný medailista z mistrovství světa poslouchal po závodu v polském středisku aplaus fanoušků. Dostal speciálně připravené tričko - dres s číslem 439, které značí všechny závody, které absolvoval, a s vlaječkami zemí, kde skákal. Na jeho počest se areálem nesla i tradiční polská narozeninová píseň Sto lat (Sto let).

Po jedenadvaceti letech ve Světovém poháru, během nichž vyhrál šest závodů, odešel Janda bez velkých emocí a slov. „Jsem typ, co řeší všechno jasně a stručně. Dělat kolem toho cavyky by bylo zbytečné. Jednou ten den musel přijít a přišel teď,“ řekl Radiožurnálu.

Mezi buňkami poté poděkoval kolegům z reprezentace a trenérům za spolupráci. „A tím to končí. Život jde dál a já jdu někam jinam,“ konstatoval Janda.

A jaké vlastnosti si vítěz Turné čtyř můstků ze sportu vezme do politiky? „Poctivost a vytrvalost,“ má jasno.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž