Mlha na trati v Cortině, kde měly lyžařky jet super-G.

Mlha na trati v Cortině, kde měly lyžařky jet super-G. | foto: Reuters

Super-G odloženo kvůli mlze. Ledecká na první závod MS v Cortině stále čeká

  • 71
Ani v úterý mistrovství světa v alpském lyžování nezačalo. Pořadatelé v Cortině d’Ampezzo museli odložit super-G žen, důvodem byla přetrvávající mlha. Lyžařky včetně Ester Ledecké si tak musí na první start v Itálii ještě počkat. Pořadatelé stanovili náhradní termín závodu na čtvrtek dopoledne.

Počasí zatím dělá pořadatelům v Cortině d’Ampezzo starosti. Už v pondělí museli kvůli přívalu sněhu odložit lyžařkám kombinaci na příští týden, tentokrát jim hustá mlha nedovolila uskutečnit superobří slalom.

Původně se mělo v úterý konat i super-G mužů, organizátoři ho však už dříve přesunuli na čtvrtek, aby stihli připravit sjezdovku.

Začátek ženského závodu byl naplánován na 13 hodin, v horní části trati však tou dobou přetrvávala hustá mlha. Vidět bylo sotva na nejbližší branku.

A když se situace nelepšila, rozhodli se pořadatelé trať zkrátit o několik set metrů a posunout startovní bránu níž.

Snaha to však byla marná.

Mlha v Cortině před startem super-G žen

Mlha postupně klesla i do nižších míst a nad tratí se zatáhlo. Přestože pracovníci do posledních chvil připravovali svah na závod a zvýrazňovali barvou trať, o půl třetí přišlo očekávané rozhodnutí: Ani dneska to nepůjde.

Místo závodu Ledecká trénovala. Jak zasněžená Cortina odložila start šampionátu

Do závodu měla jít Ester Ledecká s číslem 11. Olympijská šampionka v této disciplíně se chystala prohánět Švýcarku Laru Gutovou-Behramiovou i další favoritky, místo toho však musí spolu s ostatními lyžařkami na první start v Cortině stále čekat.

Krátce po definitivním zrušení úterního programu pořadatelé rozhodli o náhradním termínu - superobří slalom žen se uskuteční ve čtvrtek dopoledne, start je naplánován na 10:45.

Od 13 hodin by pak měli jet stejnou disciplínu také muži. Naopak ve středu bude kvůli špatné předpovědi počasí v Cortině d’Ampezzo volný den.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž