Erbenová běhá v létě do vrchu i na dráze

  • 1
Jablonec nad Nisou - V zimě jezdí po světových horách, v létě se spokojí s domácími. Reprezentantka v lyžování Helena Erbenová skončila při sobotním horském běhu Rokytnice - Dvoračky na čtvrtém místě mezi ženami. "Pomýšlela jsem na stupně vítězů, ale z toho tréninku, co teď děláme, se to asi nedá. Přece jen ženská špička v běhu do vrchu u nás není nejhorší," říká 28letá závodnice SKP Jablonex.

Desetikilometrovou trať končící u chaty Dvoračky mlhavě znala, jednou tu běžela jako dorostenka. Teď se jí podařilo zařadit závod do lyžařské přípravy.

"S Eliškou Hájkovou jsme běžely závod jako měřený trénink. Reprezentační trenér je na marodce a asistent nám to povolil, tak jsme vyběhly do Krkonoš."

V tréninku lyžařek se zatím příliš neběhá, ke slovu se dostává spíš horské kolo. Erbenová se připravuje v domovském Jablonci nad Nisou pod vedením trenéra Vladimíra Pavlaty, asistentem je Květoslav Žalčík.

Do tréninkové skupiny patří ještě Eliška Hájková, Iva Janečková a Iva Nývltová.
Helena Erbenová ovšem neběhá jen do kopce. Příští víkend ji můžete vidět v dresu atletů Kolína v první lize družstev.

"Za Kolín běhám, když mi to vyjde. Dřív to byly závody na tři a pět kilometrů, teď dávám přednost patnáctistovce, protože závody na dráze jsou náročné a já pořád běhám v maratonkách," směje se Erbenová.

Celá její příprava však směřuje samozřejmě k zimě. V ní by chtěla drobná lyžařka udělat po letech změnu. "Ráda bych zkusila víc závodů ve sprintu," svěřuje se jablonecká závodnice. Deseti a patnáctikilometrové závody jsou na ni příliš dlouhé.

"V ladění formy určitě uděláme změnu, protože se absolutně nepovedla loňská příprava na mistrovství světa, kde jsem byla naprosto vyčerpaná. Zkusíme intenzivnější přípravu s delším odpočinkem mezi jednotlivými bloky."

Na sprint se chce Erbenová zaměřit i proto, že s odchodem Kateřiny Neumannové ztratila česká štafeta výraznou vůdčí osobnost. "Ale my jsme se s Katkou viděly stejně jen na závodech, společně jsme netrénovaly.

Mladé holky, co teď přišly do reprezentace, zrušily zavedený stereotyp a zlepšily celkovou atmosféru." V příští sezoně se bude hodně očekávat od Kamily Rajdlové z Dukly Liberec, která se posunula na místo ženské běžecké jedničky. "I já bych občas ráda atakovala nějaké lepší umístění," plánuje Helena Erbenová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž