POD JEŠTĚDEM. Bernhard Gruber si liberecké dominanty nevšímal a ovládl závod

POD JEŠTĚDEM. Bernhard Gruber si liberecké dominanty nevšímal a ovládl závod sdruženářů, za ním jedoucí Wilhelm Denifl získal bronz. | foto: AP

Do Liberce se vracejí prestižní závody SP skokanů i sdruženářů

  • 1
Venku sice vládne horké letní počasí, ale v Liberci už jsou v plném proudu přípravy na prestižní zimní podniky nejlepších lyžařů planety. Po dlouhých sedmi letech se na můstku na Ještědu uskuteční závod Světového poháru skokanů na lyžích. Elitní světoví borci v severské kombinaci se na Ještěd a na tratě ve Vesci vrátí znovu po čtyřech letech.

Oba tyto podniky by se měly na začátku února 2015 konat kontinuálně v jednom termínu, který definitivně stvrdí kongres FIS za dva týdny v Barceloně.

"Rozhodli jsme se, že v Harrachově budeme pořádat jen vrcholné akce v letech na lyžích a Světové poháry ve skocích přesuneme zase na Ještěd," vysvětlil Rostislav Jozífek, sportovní ředitel skokanského úseku Svazu lyžařů České republiky (SLČR). "O opětovném pořádání SP v Liberci jsme začali uvažovat už v minulém roce, protože si teď dáváme po letošním světovém šampionátu letovou pauzu v Harrachově, abychom se tam připravili na Nordic festival v roce 2016."

Klíčovým krokem k návratu špičkových světových lyžařů do areálů na Ještědu a ve Vesci byl středeční slavnostní podpis Memoranda o vzájemné spolupráci mezi statutárním městem Liberec, Sportovním areálem Ještěd a SLČR. Předmětem memoranda jsou spolupráce v oblasti tréninkové přípravy reprezentantů a sportovních oddílů SLČR v moderních areálech vybudovaných pro pořádání MS 2009 v klasických disciplínách a právě návrat vrcholných závodů do Liberce.

"Vnímáme to velmi pozitivně a jsme připraveni se maximálně podílet na fungování těchto areálů i dál, protože ta budoucnost těchto areálů je velká," konstatoval Lukáš Sobotka, prezident lyžařského svazu.

SLČR se zavázal přispívat paušálem 200 tisíc korun ročně na přípravu areálů pro zimní i letní sezonu.

"Ve skokanském úseku jsme přijali naprosto jiná strukturální opatření v rámci všech týmů. Jedním z nich je na základě memoranda jasný úkol, a to provádět tréninkové kempy primárně v Liberci, neboť v minulosti se A-tým na Ještědu moc neukazoval," naznačil Jozífek. "Nyní probíhá příprava na suchu a v krátké době už se naši skokani na Ještědu objeví."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž