Civilní soud potvrdil trest ruských lyžařek

  • 1
Lausanne - Ruské běžkyně na lyžích Larisa Lazutinová a Olga Danilovová, které byly zapleteny do dopingového skandálu při olympijských hrách v Salt Lake City, mají dál platný trest na dva roky. Jejich distanc potvrdil Nejvyšší státní soud ve Švýcarsku. "Je to pro Arbitrážní sportovní soud, který vynesl trest v červnu loňského roku a v listopadu zamítl jejich odvolání, historický moment," upozornil prezident arbitrážního soudu (CAS) Kéba Mbaye s tím, že rozhodnutí jsou od nynějška srovnatelná s verdikty státních institucí.

Lazutinová a Danilovová měly při olympiádě pozitivní test na krevní prostředek darbepoetin.

"Rozsudek zohledňuje dvacetiletou práci a naši snahu vybudovat orgán specializovaný na sport, který bude při posuzování sporných případů zcela nezávislý a nestranný," dodal spokojeně Mbaye.

Nejvyšší švýcarský soud podle něj dal "jasný signál" podpory CAS v zájmu celosvětového sportu.
 
Lazutinová s Danilovovou, a s nimi také španělský běžec Johann Mühlegg, obdrželi za zneužití darbepoetinu od Mezinárodní lyžařské federace (FIS) dvouletý distanc. Jejich protest zamítl nejprve CAS a nyní i civilní soud ve svém dvaatřicetistránkovém rozhodnutí.

"Je to důležitý milník pro sport jako takový," uvedla generální sekretářka FIS Sarah Lewisová. Za důležité považuje nejnovější rozhodnutí už proto, že jak CAS, tak i civilní soud respektovaly vědecké poznatky FIS, podle nichž dopingový test může být použit i na takzvané nespecifické látky. Soudci se postavili jednoznačně za stanovisko FIS, že "existující testy na EPO jsou i bez modifikací použitelné i pro zjištění darbepoetinu".

To chtěly napadnout ruské běžkyně, ale neuspěly, stejně tak podle Lewisové dopadla jejich snaha žalovat FIS jako takovou. Lazutinová s Danilovovou navíc musí zaplatit soudní výlohy, už musely vrátit i odměny ve výši přes 30 000 švýcarských franků.
 
CAS v současnosti ještě řeší podnět Národních olympijských výborů Norska a Kanady, aby Lazutinová, Danilovová a Mühlegg vrátili i medaile získané na olympiádě před svým dopingovým odhalením.

Jednání je připraveno na 9. září. O tři měsíce později už by Lazutinová mohla znovu startovat, Danilovové vyprší trest 21. února 2004.
 
Pokud Mezinárodní olympijský výbor (MOV) na základě tohoto podnětu dodatečně změní pořadí olympijských soutěží v Salt Lake City bude z toho těžit i Kateřina Neumannová. Česká reprezentantka, která každým dnem očekáván narození potomka, by se měla v opravených výsledcích posunout v závodu 15 kilometrů
volnou technikou i v kombinaci na druhé místo.

Definitivní tečku za dopingovým případem ruských běžkyň z olympijských her v Salt Lake City by mohl v Praze udělat výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Milan Jirásek doufá, že poté, co civilní soud zamítl odvolání Rusek, je naděje, že se před 115. zasedáním MOV případ konečně uzavře.

Jirásek opakovaně kontaktoval od olympijských her předsedu MOV Jacquese Roggeho. "Naposledy mě ujistil, že Katka ty medaile určitě dostane. Máme být trpěliví, že to je prý otázka času," řekl Jirásek ČTK. Nechtěl se ovšem pořád vyptávat a případ urgovat, protože měl pocit, že vyvolává nervozitu.

"Ale teď je zase příležitost se znovu zeptat," rozhodl se Jirásek. Páteční příjezd Roggeho do Prahy k tomu bezpochyby nahrává.  Šéfa českého olympijského hnutí rozhodnutí civilního soudu potěšilo. "Mám z toho radost, ale ty průtahy úplně nechápu," dal na sobě znát určité roztrpčení. "Nejde o poopravení statistik,
ale o průchod spravedlnosti," odhalil svůj pohled na věc. 

Od neděle do středy bude v Praze zasedat výkonný výboru MOV, což je příležitost případ ukončit. "Exekutiva by to měla podle mého soudu rozhodnout v Praze těsně před zasedáním pléna MOV. Další protahování už bych nechápal," doufal Jirásek. "Je to šance k odebrání a předání nových medailí," přál si Jirásek.

Larisa Lazutinová měla pozitivní dopingový test již před olympiádou v USA, a proto by měla přijít o stříbro na volné patnáctce i v kombinaci. Dopingový nález na darbepoetin u Olgy Danilovové byl pozdějšího data, takže jí zlato z kombinace a
stříbrná medaile z klasické desítky pravděpodobně zůstanou.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž