Čechům vycházela v Kuusamu skokanská část - ilustrační foto.

Čechům vycházela v Kuusamu skokanská část - ilustrační foto. | foto: Reuters

Churavý se čtvrtým místem zapsal do encyklopedie

  • 1
Vypadá to, že na lyžařském mistrovství světa v Liberci bude mít Česko novou atrakci. Severská kombinace, v posledních letech v Česku uťápnutá lyžařská disciplína, totiž vystrčila růžky. "Můžeme konkurovat světu," pochvaluje si trenér Luděk Šablatura.

Jeho svěřenci se ukázali na startu Světového poháru. "Takový vstup do sezony dlouho nebyl, jestli vůbec někdy," uvedl Tomáš Slavík, v neděli desátý.

Sobotní čtvrté místo jeho reprezentačního parťáka Pavla Churavého neopominula ani internetová encyklopedie: "Pavel Churavý senzačně skončil čtvrtý při zahájení Světového poháru v Kuusamu."

Na takové umístění Češi čekali ve Světovém poháru tři roky. "Udělal jsem bezvadný skok, rekordní, v životě jsem neskočil 132 metrů. Byl jsem nadšený," řekl Churavý.

Což mu pomohlo v následném běhu na lyžích, do něhož startoval z osmého místa. Na běžkách mu nebylo dobře, jenže pak mu v hlavě blesklo, že naději na úspěch nesmí zazdít.

"Chytil jsem, nevím odkud, najednou sílu na dobrý výsledek a perfektním finišem se dostal na čtvrté místo," líčil 31letý Churavý. Výš vystoupal jen jednou, na druhé místo v roce 2002. Od té doby byl na vrcholné soutěži nejlépe 14. ve sprintu na mistrovství světa 2003.

Prospělo mu, že na chvíli hodil za hlavu starosti se stavbou domu. "Teď myslí jen na závodění, směje se, je v pohodě," míní kouč Šablatura.

Jenže rodina zároveň nenechá Churavého, jemuž se má v dubnu narodit potomek, pořád přemítat o sportu. "Jsem spokojený. A máme super tým, příprava vyšla." Ukáže se to i v Liberci?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž