Zlaté družstvo skokanů na MS v Liberci: Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern, Martin Koch and Wolfgang Loitzl

Zlaté družstvo skokanů na MS v Liberci: Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern, Martin Koch and Wolfgang Loitzl | foto: Reuters

Čeští skokané na medaili nedosáhli, šampiony jsou Rakušané

  • 9
Družstvo českých skokanů na lyžích Hlava, Vaculík, Janda, Koudelka skončilo v závodu družstev na MS páté. Šampiony se stali Rakušané v sestavě Loitzl, Koch, Morgenstern, Schlierenzauer před kvartetem Norska a Japonska. V totožném pořadí týmy skončily i před dvěma lety na MS v Sapporu.

České kvarteto pátým místem o čtyři příčky vylepšilo svou pozici ze Sappora 2007 a zároveŇ dosáhlo nejlepší pozice od roku 1993, kdy ve Falunu skončilo stříbrné.

A až do závěrečného pokusu bylo ve hře o medaile, na něž útočilo z páté pozice po sedmi z celkového počtu osmi soutěžních skoků.

ZÁVOD JSME SLEDOVALI ON-LINE

Jenže Roman Koudelka v posledním skoku neulétl, jak by český tým potřeboval.

Délka 118,5 a půl metru zařadila český výběr v tu chvíli za Poláky a vypadalo to, že Češi nakonec obsadí šesté místo. K návratu do první pětky však Čechům pomohlo následujících 108,5 metru Fina Harri Oliho.

Od bronzové medaile tak domácí tým dělilo 18 bodů. "I tak je to určitě výborný výsledek," řekl Jakub Janda.

"Měli jsme to rozjetý perfektně. Ale když jsme byli tak blízko medaili, tak to je trochu škoda. Mrzí mě to i kvůli klukům, kteří skvěle zabojovali. Při mém posledním skoku se ale zase otočily podmínky, fouklo mi, propadl jsem se ve vzduchu a už se s tím nedalo nic dělat," uvedl potom Roman Koudelka.

Vítězní Rakušané v sestavě Loitzl, Koch, Morgenstern, Schlierenzauer šli za zlatým triumfem už od prvního skoku, nakonec zvítězili o více než třicet bodů před Norskem a zkomletovali zlatý hattrick. Bronz získali Japonci.

Zklamáním je nezdar německého kvarteta. Jeden z aspirantů na medailové příčky se se soutěží rozloučil už po prvním kole, v němž skončil až devátý.

muži - skoky na lyžích družstev

 1. Rakousko (Loitzl, Koch, Morgenstern, Schlierenzauer) 1034,3 b., 2. Norsko (Bardal, Hilde, Evensen, Jacobsen) 1000,8, 3. Japonsko (Točimoto, Okabe, Ito, Kasai) 981,2, 4. Polsko 972,1, 5. Česko (Hlava, Vaculík, Janda, Koudelka) 963,3, 6. Finsko 947,5, 7. Slovinsko 914,6, 8. Francie 874,5.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž