Česká snowboardistka Ester Ledecká  po triumfu v paralelním obřím slalomu v...

Česká snowboardistka Ester Ledecká po triumfu v paralelním obřím slalomu v Carezze. | foto: Sport Invest

Ledecká slavila pro trenéra: Až mě dojalo, když jsme se v cíli objali

  • 4
Carezza (Od našeho zpravodaje) - Lepší to být nemohlo. Po pouhých třech dnech snowboardových tréninků Ester Ledecká v úvodním závodu Světového poháru předčila veškerou konkurenci. „Skvělý! Mám fakt radost,“ říkala po triumfu v paralelním obřím slalomu. I proto, že se mohla obejmout se svým italským koučem, který ze zdravotních důvodů s jejím týmem nemůže být tolik jako v minulosti.

Takové emoce u ní nebývají zvykem. Skákala, zářila štěstím, šampaňským pro vítězku zlila okolí. Tak moc Ester Ledeckou potěšila přítomnost Ericha Pramsohlera.

Trenér jako překvapení

Zbytek týmu o tom, že Erich Pramsohler do Carezzy dorazí, věděl. „Ale pro Ester to bylo překvapení," líčil Justin Reiter - bývalý americký olympionik kvůli jeho nucené absenci přibyl do štábu Ledecké jako snowboardový kouč. „Erich je úžasný a výjimečný člověk. Díky jeho energii se s ním nemůžete cítit špatně. To, že přijel, dodalo Ester extra povzbuzení. Je dobré ho zase vidět - a taky vidět Ester se usmívat," dodal Reiter.

„Viděla jsem ho, když jsem jela nahoru na finálovou jízdu. Až mě to dojalo. Kvůli němu jsem vyhrála,“ říkala. „Jsem ráda, že je s námi. Po závodě jsem ho vyhlížela - až jsem se bála, aby někam neodběhl.“

I soudržná parta pomohla k tomu, že česká olympijská naděje válcuje rivalky hned od začátku.

A vy jste přitom na snowboardu trénovala jen tři dny...
Rozhodně jsem to nečekala. Viděla jsem, že nemám moc najezděno. Snažila jsem se co nejlíp připravit, dát si ráno co nejvíc jízd. Na poslední chvíli jsme vybírali, na jakém pojedu prkně - a myslím, že jsme vybrali výborně. Musím zase pochválit celý tým. Bez nich bych to nezvládla.

Až ve finále byla německá soupeřka rychlejší - ale i ona zaškobrtla.
Já jsem se od začátku snažila soustředit hlavně na sebe; na to, co jsem dostala v reportu. Tím, že byly obě tratě už na konci rozsekané, to bylo vyrovnané. Ale věděla jsem, že moje modrá je dole možná rychlejší, takže jsem nepanikařila. Snažila se ztrátu trochu dohnat a podařilo se, padala zhruba vedle mě.

Modrou dráhu jste si volila díky výhře v kvalifikaci. Klíčová chvíle?
Byla to obrovská pomoc, určitě. Díky tomu jsem si mohla vybírat až do konce.

Berete tenhle triumf za vzkaz ostatním?
No, samozřejmě by se mi líbilo, kdyby to tak braly a měly ze mě trochu strach. Ale musím se soustředit hlavně sama na sebe, abych byla v pohodě a jezdila ty nejlepší výsledky. Myslím, že na to máme.

Ledecké úvod sezony na snowboardu vyšel. V Carezze ovládla obří slalom

Zpravodajství

Hned po triumfu vás čeká přejezd do blízkého střediska Cortina d‘Ampezzo - a tam závody v pátek i v sobotu. Náročný program?
Všechny holky to mají stejné. A já mám krásné nové auto, ve kterém je cestování radost. Můžu se tam natáhnout, mám spoustu prostoru. Už dneska se ta investice vyplatí.

Takže za volantem nebudete?
Já nikdy neřídím. Mě k tomu totiž nikdo moc nechce pustit (úsměv).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž