Björgenová si najala tiskového mluvčího

Oslo, Zadov - Lyžařka Kateřina Neumannová se nediví rozhodnutí soupeřky Marit Björgenové angažovat vlastního tiskového mluvčího. Norská běžkyně na lyžích, vítězka uplynulých dvou ročníků Světového poháru, krok zdůvodnila ochranou před tlakem médií. "Pro tento na první pohled výstřelek mám pochopení," řekla Neumannová.

Jedna z největších soupeřek Kateřiny Neumannové byla v zimní sezoně druhou
nejčastěji jmenovanou osobností v norském tisku, televizi a rozhlase. Více prostoru dostal jen předseda vlády Jens Stoltenberg.

"Tlak médií je v zimě obrovský a já potřebuji kvalitně trénovat. Občas toho zájmu bylo až příliš," zdůvodnila Björgenová svůj krok.

Šestadvacetiletá vítězka 26 závodů Světového poháru angažovala Rolfa Nerenga, který bude mít na starosti kontakt s novináři. Nereng má v tomto oboru bohaté zkušenosti, jelikož se dříve staral o legendárního norského běžce Björna Dählieho.

"Jsou lidé, kteří potřebují určitou ochranu, aby mohli podávat optimální výkony a naplnit svá očekávání," řekl Nereng.

Björgenová sice v minulé sezoně vyhrála Světový pohár, ale nedařilo se jí na olympijských hrách v Turíně.

"Nechci shazovat vinu na média, ale občas jsem byla ze všeho, i z novinářů, vyčerpaná," řekla.

"Zčásti se jí nedivím. V Norsku je lyžování národní sport a ona je navíc velkou hvězdou, takže ten související zájem novinářů může být někdy opravdu až tak veliký, že jí naruší přípravu a nedovolí odpočinek," uvedla Neumannová.

Sama moc dobře ví, jak velký zájem novináři o úspěšného sportovce mají. I ona má za sebou období, kdy měla zahlcený mobilní telefon.

"Po olympiádě v Naganu měli číslo mého telefonu takřka všichni novináři a to se pak nedalo vůbec relaxovat. V jednom kuse mi telefonovalo x lidí, to by se dlouho vydržet nedalo," vybavila si Kateřina Neumannová dobu, kdy se díky výsledkům dostala na samý vrchol mediálního zájmu.

Teď si Neumannová střeží číslo výhradně soukromého telefonu, novinářům je k dispozici na "veřejnějším" čísle.

"Na jaře a v létě je relativně klid, ale v zimě před a po velké akci či po dobrém výsledku je kontakt s novináři mnohem častější. I já to mám nějak ošetřené, jinak by člověk nedělal nic jiného než rozhovory," usmála se olympijská vítězka z Turína.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž