Vítězná norská štafeta

Vítězná norská štafeta | foto: ČTK

Běžkařská štafeta skončila bez Bauera šestá, vyhráli Norové a Finky

  • 6
Štafeta běžců na lyžích ve složení Jiří Magál, Martin Jakš, Milan Šperl, Martin Koukal obsadila v závodě SP ve francouzském La Clusaz šesté místo. Nejrychlejší byli Norové.

Šesté místo obsadila v závodě SP v La Clusaz česká štafeta. Všichni z členů štafety se během celého závodu pohybovali na čelních pozicích, finišman Martin Koukal nakonec projel cílovou páskou jako šestý.

Vítězství si odnesli Norové, druhé místo vybojovalo Švédsko, třetí doběhli domácí Francouzi.

Jiří Magál na prvním úseku začal volněji a v první části svého úseku se pohyboval až ve druhé desítce. Do předávky ale vytáhl českou štafetu na sedmé místo.

Martin Jakš se rychle probojoval dopředu a téměř celý svůj desetikilometrový úsek odjel na páté pozici. Nakonec předával dokonce jako druhý.

Milan Šperl se ve třetí části štafety dokázal držet na dohled vedoucího tria Norsko I, Švédsko, Francie I a zároveň unikat další pronásledovatelům. Po pěti kilometrech ztrácel na první místo rovné dvě vteřiny, na pátý Kazachstán ale měl k dobru jedenadvacet sekund.

Před závěrečnou předávkou ale Šperl ztratil kontakt s vedoucím triem a Martina Koukala vyslal do finiše se ztrátou téměř šestnácti vteřin. K dobru mu ale dal na páté Italy téměř tři čtvrtě minuty.

Dotírající finišmani rozdané karty znovu promíchali. S výjimkou první trojice se balík jezdců sjel dohromady a začal boj o další příčky. Koukal nakonec neodolal ataku Italů a Finů.

výsledky - štafeta mužů 4 × 10 km

1. Norsko I (Hetland, Johnsrud Sundby, Gjerdalen, Northug) 1:39:01,0, 2. Švédsko (Rickardsson, Olsson, Södergren, Hellner) -2,2, 3. Francie I (Gaillard, Vittoz, Manificat, Jonnier) -6,6, 4. Itálie I -1:01,4, 5. Finsko -1:25,9, 6. ČR (Magál, Jakš, Šperl, Koukal) -1:33,6.


Mezi ženami kralovaly Finky

Finské běžkyně na lyžích suverénně vyhrály ve La Clusaz štafetu žen. Kvarteto s úřadující vítězkou seriálu Virpi Kuitunenovou a vedoucí ženou letošní sezony Aino Kaisou Saarinenovou triumfovaly s náskokem 33,4 sekundy před Švédskem.

Charlotte Kallaová vybojovala ve finiši druhé místo o sekundu před Norkou Kristin Steiraovou, která vyhrála sobotní závod s hromadným startem. České běžkyně ve štafetě nestartovaly.

Výsledeky - štafeta žen 4x5 km

 1. Finsko (Muranenová, Kuitunenová, Roponenová, Saarinenová) 1:00:46,3, 2.
Švédsko (Anderssonová, Lindborgová, Haagová, Kallaová) -33,4, 3. Norsko (Stemlandová, Johaugová, Nilsenová, Steiraová) -34,5, 4. Rusko -46,7, 5. Itálie -1:05,5, 6. Rusko II -2:24,2.
 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž