Lukáš Bauer

Lukáš Bauer | foto: Igor Šefr, ČTK

Bauer před šampionátem ujišťuje: Věřím, že stihnu patnáctku

  • 10
Sedmkrát za sebou vybíhal do obtížného kopce, s maximálním úsilím, závodním tempem. Půldruhé hodiny lyžoval dopoledne, stejnou porci si v Harrachově naložil odpoledne. "Byl to po nemoci můj nejtěžší trénink," říkal včera běžec na lyžích Lukáš Bauer.

Dalo by se říci: spokojený Lukáš Bauer? Jenže perfekcionista Bauer skoro nikdy spokojený není. "Pravda, nebyl jsem úplně nadšený," uznal.

"Ale Míra Petrásek s Fousem (servismanem Fouskem) byli naopak výrazně spokojení. Napadlo 10 centimetrů sněhu, stopa byla vachrlatá a každou chvíli to uklouzlo. Oni říkali, že jsem se s tím dobře popasoval a že mi to jelo dost dobře."

Trenér Petrásek přitakal: "Lukášův stav i forma se postupně zlepšují, to je nejdůležitější. Náš upravený tréninkový plán dodržujeme." Zdá se, že týden před světovým šampionátem v Liberci nabírá "kauza Bauer" konečně obrat k lepšímu.

Na dotaz MF DNES, na kolik procent věří, že stihne klasickou patnáctku, lyžař sebevědomě odpovídá: "Na sto procent."

Chrání ho chladový filtr

Už za devět dní, příští pátek, je v Liberci na programu Bauerova nejoblíbenější trať. "Věřím, že budu v dobré formě. Není nic, co by mě teď extra trápilo. Z ničeho nemám obavy," ujišťuje.

Určitě tedy bude závodit? "Slovo určitě je zrádné," namítá kouč Petrásek. "Mohu jen říci: pokud bude zdravotně v pořádku, Lukáš patnáctku pojede." Zda o dva dny později zvládne i skiatlon, je však dosud nejisté. "Všechno je možné," říká trenér.

"I to, že skiatlon vypustíme a soustředí se na štafetu. Teprve patnáctka ukáže, jak se neplánovaná pauza odrazila na Lukášově fyzickém potenciálu. V tréninku nedokážu určit, na kolika procentech své běžné výkonnosti je." Další bacil, který by Bauera napadl, by pro něj měl kritické následky.

Proto se všemožně chrání. "Když jezdím s nízkou až střední intenzitou, lyžuju s chladovým filtrem. Šetřit průdušky je důležité," říká závodník.

Zatímco trenér a většina týmu dnes zamíří do Valdidentra na poslední Světový pohár před šampionátem, Bauer s kolegou Šperlem zůstanou skryti v Harrachově.

"Trošku mě mrzí, že teď v Itálii nebudu, protože i tam se jede klasická patnáctka," lituje. "Ale s ohledem na předchozí zdravotní problémy to vážně nejde."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž