Michal Baránek

Michal Baránek | foto: Jan Karásek, MAFRA

Zubří se chystá na sezonu i s Baránkem, přestože jej zatím nemá

  • 2
Dvě nové tváře přivítali na prvním tréninku před novou sezonou házenkářští vicemistři ze Zubří. Zatímco angažmá střelce Martina Stržínka z Hranic je jisté, příchod brankáře Michala Baránka z Bystřice pod Hostýnem se ještě nepodařilo doladit.

Klub se totiž stále nedohodl na podmínkách přestupu s prvoligovou Litovlí, která vlastní gólmanova hráčská práva. "Jednání ještě není uzavřeno, ale věřím, že se domluvíme," poznamenal asistent trenéra a sportovní ředitel Gumáren Zubří Jiří Mika. Opačným směrem se vydali pouze dva hráči - Petr Kichner a Robert Plšek.

"Musíme počítat s tím, že ke změnám může dojít kdykoliv, o naše hráče je pořád zájem. Ale teď není nic žhavého," vydechl si trenér Jiří Kekrt.

Tým se bude připravovat společně pouhé dva týdny. Pak jej opustí šestice juniorských reprezentantů, kteří se chystají na mistrovství světa. Jakub Hrstka, Tomáš Číp, Ondřej Mika, Marek Třeštík, Štěpán Krupa a Jakub Šíra stráví s národním týmem pět týdnů.

"Obavu z toho nemám, protože jejich odjezd jsme zařadili do rámce přípravy," uvedl Kekrt. "Loni to bylo horší, protože jsem tady byl nový, neznali jsme se a oni s námi vůbec netrénovali. Letos to bude o poznání lepší," nepochybuje.

Ještě před odjezdem mladíků na reprezentační kemp absolvuje celé zuberské mužstvo soustředění. Z ekonomických důvodů se uskuteční v domácích podmínkách. "Ale i tak to bude hodně tvrdé," naznačil zkušený kouč.

Přípravná utkání sehraje valašský celek většinou se zahraničními soupeři. V domácím prostředí uspořádá počátkem srpna turnaj, kterého se zúčastní Povážská Bystrica či druholigový německý Coburg, pojede do polského Lubinu, do Rakouska, Slovinska a Chorvatska. Tyto zápasy by měly házenkářům Zubří nahradit účast v evropském Poháru vítězů pohárů, v němž z ekonomických důvodů absentují.

"Musíme akceptovat ekonomickou realitu, i když po sportovní stránce je to velká škoda," podotkl Kekrt. "Proto nechceme přípravu zasazovat do českého rámce, ale snažíme se hrát zápasy s cizinci. Potřebujeme poznat jiné herní styly i morálku," dodal.

Novou sezonu začne Zubří 5. září proti Frýdku-Místku. Zápas ovšem musí odehrát v azylu, protože na jedno utkání má zavřenou halu. Úvodní program je náročný, tým během úvodních šesti kol narazí na Karvinou, Duklu, Lovosice i Hranice. "Los musíme brát takový, jaký je. Hlavní bude připravit se na vrchol sezony," podotkl Kekrt.

Nepřipouštím si, že přestup nevyjde

Na prvním tréninku zuberských házenkářů před novou sezonu nechyběl ani brankář Michal Baránek. Gólman, který v uplynulých dvou letech úspěšně působil v Bystřici pod Hostýnem, však teprve čeká na smlouvu. Zubří se totiž stále nedohodlo na přestupu s Litovlí, jíž Baránek patří. "Doufám, že to dobře dopadne," poznamenal 25letý Baránek, který letos úspěšně ukončil vysokou školu a chystá se na doktorandské studium.


V čem je problém?
Všechno se točí kolem finanční stránky. Oba kluby pořád prohlašují, že je v jejich zájmu se dohodnout, ale zatím k tomu nedošlo.


Snažil jste se do jednání zasahovat?
Byl jsem na schůzích v Litovli i v Zubří, protože mým zájmem je, aby to bylo uzavřené co nejdřív. Zatím je to tak, že Zubří začíná s přípravou, které se zúčastním.


Dovedete si představit, že se kluby nedohodnou?
Abych řekl pravdu, o této variantě vůbec nepřemýšlím.


Tušíte, kdy bude jasno?
Doufám, že co nejdřív. Šibeniční termín je těsně před sezonou, takže čas ještě zbývá. Ale pro můj pocit by bylo lepší, kdyby přestup byl už hotový.


Přesun z Bystřice do Zubří může vaší kariéře pomoci, že?
Co se týká tréninkové náplně, bude to lepší. V Bystřici se mi líbilo, všechno tam bylo fajn, ale trénovalo se čtyřikrát týdně. V Zubří jsou tréninky na vyšší úrovni, v tom bude největší rozdíl. I obranu mají lepší, takže jsem zvědavý, co to přinese. Asi si tolik nezachytám jako v Bystřici, ale o to důležitější mé zákroky budou.