Vicemistryně světa z Norska prohrály o gól

Poreč - Hned úvodní hrací den mistrovství světa házenkářek v Chorvatsku přinesl překvapení. Norky, úřadující vicemistryně světa i Evropy, podlehly ve skupině C, kterou hostí Karlovac, o gól Ukrajině. V ´české´ skupině podlehla Korea těsně Rusku a Rakousko si hladce poradilo s Angolou.

V první případě se zase o tak velký šok ale nejedná. Houževnaté Ukrajinky, jež se mezi tradičními favority pro svou nevyzpytatelnost těší krajní neoblíbenosti, jsou v posledních letech tradičním účastníkem velkých turnajů a na mistrovství Evropy v Rumunsku v roce 2000 dokonce vybojovaly senzační stříbro.

Norsko se vzhledem ke složení skupiny C nemusí o postup příliš obávat, ztráta ho však může v konečném účtování hodně mrzet, protože týmy si bodové zisky ze základní části nesou do další fáze šampionátu.

Dramatickou podívanou nabídl úvodní duel ´české´ skupiny v Poreči. V souboji papírově elitních celků začala Korea výborně a po několika minutách vedla nad Ruskem 6:0. Spící obr, který u Jadranského moře zahájil pouť za obhajobou titulu z předchozího MS v Itálii, se však probudil a nakonec asijské družstvo o gól udolal. Ve večerním střetnutí si Rakousko hladce poradilo s Angolou.  

V ´áčku´ se domácí Chorvatsko uvedlo výhrou, zaplněná hala ve Splitu mohla bouřlivě aplaudovat celkem bezpečné jízdě proti Brazílii. Dva body si připsaly i rivalky ze Srbska a Černé hory, které rozdrtily - zástupce Oceánie - Austrálii. V prestižním měření sil oplatily Francouzky, bronzové z posledního ME, Španělsku nedávnou porážku z turnaje v Budapešti.  

Maďarky sice před mistrovstvím nehýřily oslnivou formou, ale vstup se jim povedl bez problémů, když smetly Pobřeží slonoviny. Nadvládu Evropy nad ostatními kontinenty potvrdilo Slovinsko vítězstvím nad Čínou. V posledním zápasu skupiny D se zrodila první remíza šampionátu.

Úřadující mistryně Evropy z Dánska se podělily o body s Německem, když ještě v poločase prohrávaly o tři branky. O to cennější se mohou zdát relativně těsné porážky českých házenkářek s Němkami v posledních přípravných duelech před odjezdem do Chorvatska.    

Skupina A - Split
Srbsko a Černá Hora - Austrálie 41:18 (24:6)
Chorvatsko - Brazílie 32:25 (11:12)
Francie - Španělsko 28:25 (11:10)

Skupina B - Poreč
Rusko - Korea 28:27 (11:15)
Česko - Uruguay 46:16 (22:6) - více zde
Rakousko - Angola 29:19 (19:6)

Skupina C - Karlovac
Japonsko - Tunisko 30:24 (15:12)
Ukrajina - Norsko 30:29 (15:12)
Rumunsko - Argentina 43:13 (21:6)

Skupina D - Čakovec
Maďarsko - Pobřeží slonoviny 43:25 (19:13)
Slovinsko - Čína 34:26 (18:13)
Dánsko - Německo 20:20 (8:11)