Ukrajinky ukončily naděje házenkářek

  • 2
Debrecín - (Od spolupracovníka iDNES) - České házenkářky na olympijské medailistky nestačily. Ve svém druhém vystoupení na evropském šampionátu v Maďarsku podlehly Ukrajině 20:25 a jejich šance na průnik do další fáze turnaje se posunuly do oblasti teorie. Poslední šanci pak sebrala večerní výhra Norek nad Španělskem.

Průběh zápasu
v podrobné reportáži

Bodová konta obou celků byla po úvodních duelech debrecínské skupiny A prázdná, možná i proto obcházela halou Fönix nervozita.

Přispěli k ní i příliš úzkostliví turečtí sudí, kteří hru kouskovali a při každé příležitosti sáhli k vyloučení či sedmimetrovému hodu. Při nich se zpočátku nemýlily levačka Zámorská a na druhé straně střelecky disponovaná křídelnice Ljapinová. "Na posuzování sudích jsme nedokázali zareagovat. Experiment poslat je na mistrovství Evropy je podle mě naprosto nesmyslný. I diváci, kteří házené tolik nerozumějí, se jejich verdiktům hodně divili," poznamenal český asistent Petr Havel.

České házenkářky v nijak pohledné, ale spíš úporné bitvě zpočátku vedly, po deseti minutách však nastoupily Ukrajinky, které těžily z chytrosti rozehrávačky Šinkarenkové a síly obrovitě pivotky Ševčenkové. Svěřenkyně trenéra Krejčíře se dočkaly prvního gólu ze hry po bezmála čtvrthodině, jejich pokusy z dálky většinou končily na jistě chytající Borysenkové.

Reprezentaci navíc zasáhl další úder: odkulhala kapitánka Fabíková, která mohla český tým usměrnit. Bez ní ubylo řádu, soupeřky utekly na rozdíl pěti branek a to jejich rozlet ještě zpočátku brzdila brankářka Ajglová. "Úsek mezi dvanáctou a dvacátou minutou byl klíčový, Ukrajinky získaly náskok, který jim prakticky vydržel až do konce," podotkl Havel.  

I ve druhém dějství rozpačité české představení pokračovalo, množily se technické chyby, zahozené příležitosti. Odstup snižovala většinou jen na sedmičkách stoprocentní Zámorská. Narostlý tým šedivého trenérského lišáka Ratnera nijak nezářil, přesto si hlídal pětigólový náskok.

České trenérské duo míchalo sestavou, točil spojky, do branky poslal mladou Selicharovou, na chvíli se vrátila i indisponovaná Fabíková. "Její absence se na našem výkonu určitě hodně podepsala," kývl Krečířův asistent. Na razantnější oživení však nedošlo a házenkářky se protivníkovi nepřiblížily na méně než tři branky.

V závěrečných minutách definitivně mizely české sny postupu do hlavních skupin mistrovství Evropy. "Nezahráli jsme dobře. Velice nízká byla produktivita křídel, ze šesti příležitostí holky neproměnily ani jednu. Na spojce se jediná z hráček výrazněji neprosadila a ani brankářky nás tolik nepodržely," dodal Petr Havel. Nedělní duel proti norským obhájkyním stříbra tak bude s velkou pravděpodobností posledním na šampionátu.

DÁLE ČTĚTE: Nemáme špatný tým, říká Zámorská
                      Norky sebraly českému týmu poslední šanci

Česko - Ukrajina 20:25 (8:13)
Rozhodčí:
Kücükyilmaz, Altan (oba Tur.). Sedmimetrové hody:14/10 - 9/7. Vyloučení: 9:12. Diváci: 1200.

Česko: Ajglová, Selicharová - Zámorská 10/10, Fabíková,Knytlová, Polášková 3, Fischerová 2, Šašková, Fleková 3,Arnošová, Válová, Jonášová, Simerská, Vašková 2.
Ukrajina: Borysenková, Zaspaová - Reznirová, Burmystrová 3, Šinkarenková 3, Radčenková 2, Šucká 2, Ševčenková 2, Muchinová,Ljapinová 7/6, Borodinová, Sokolová, Valjušeková 5/1, Boklašuková 1.

tabulka
Z V R P S B
1. Norsko 2 2 0 0 53:49 4
2. Ukrajina 2 1 0 1 49:47 2
3. Španlsko 2 1 0 1 44:44 2
4. Česko 2 0 0 2 38:44 0

Lenka Fleková se snaží projít ukrajinskou obranou.