Trenér Haber postrádá řadu zraněných opor

  • 3
Praha - Dva červnové zápasy play off s Chorvatskem rozhodnou o tom, zda celek českých házenkářů postoupí na světový šampionát. Ten se uskuteční na přelomu ledna a února příštího roku v Portugalsku. "Již při losování jsem říkal, že máme nejtěžšího soupeře ze všech možných, ale porazit se dá každý," míní reprezentační trenér Vladimír Haber. V přípravě na důležité souboje, které se hrají v sobotu 1. června v Záhřebu a 9. června v Karviné, se však musí potýkat s mnoha absencemi. Po dlouhé a náročné sezóně mu z kádru vypadla řada zraněných hráčů.

Proti Chorvatům se tak bude muset český kouč obejít bez Juříčka, Kamila Heinze, Brůny, Štefana, Berky či Kováře. Navíc v prvním zápasu nemůže počítat ani s Mrázem a Šumou, které německý Solingen neuvolnil, protože hraje baráž o udržení v bundeslize. Proto Haber povolal náhradníky Stöhra, Jíchu a Kubeše se Zemánkem.

"Těžko říci dopředu, jaké to pro nás bude oslabení, ale Šuma s Mrázem budou chybět určitě. Oba mají zkušenosti z náročné německé soutěže a navíc Šuma se dostal do skvělé formy a několikrát se objevil v sestavě kola," řekl Haber, který soupeře studoval na videu ze zápasů z ME a minulý týden jej na vlastní
oči viděl spolu se svým asistentem Pavlem Pauzou v přípravném utkání se Švýcarskem.

"Musím přiznat, že Chorvaté mají velice dobrou formu a soupeře porazili o dvanáct branek. Jejich hra stojí především na trojici spojek Bilič, Goluža, Metličič. Ti dokáží pálit jak z větších vzdáleností, tak se umí prosadit po kombinaci s pivotem i na brankovišti," povšiml si Haber.

Trenér rozhodně nechce prohlásit, že jeho výběr nemá proti favoritovi šanci. "Ta je ale určitě menší než při minulém play off proti Finsku. Bude potřeba hrát velice takticky, nenechat soupeři prostor a naopak jej dostat pod tlak, protože pak i on chybuje," řekl Haber, který by byl v prvním střetnutí spokojen i s těsnou prohrou do tří branek.

Nominace házenkářů ČR
 
Brankáři

Miloš Slabý
Martin Galia (oba Baník Karviná),

Křídla
Karel Nocar (Allrisk Praha)
Michal Kraus (SKP Frýdek- Místek)
Daniel Čurda (HSC Plzeň)
Jan Filip (Nordhorn/Něm.)
Tomáš Heinz (karviná)

Pivoti
Andrej Titkov (Karviná)
Petr Hrubý (Dukla)

Spojky
Jaroslav Zemánek
Filip Jícha (oba Dukla Praha)
Daniel Kubeš (Halmstad/Švéd.)
Milan Stöhr (Sporting Lisabon/Port.)
Alexander Radčenko
Roman Farář (oba Karviná).