S Ukrajinou o čtvrtfinálové body

Göteborg - České házenkáře čeká v neděli odpoledne poslední vystoupení v základní skupině evropského šampionátu. Na palubovce göteborgské haly Scandinavium narazí na tým Ukrajiny, přičemž oba soupeři už mají postup do jedné ze čtvrtfinálových skupin jistý. Ve hře tedy bude především bodový zisk, který si sebou do další fáze šampionátu vezmou. Zápas začíná v 16 hodin a v přímém přenosu jej vysílá Česká televize na programu ČT2.

Ukrajina byla ze všech tří soupeřů českého týmu tím nejméně zmapovaným. Není divu, vždyť drtivou většinu kádru tvoří hráči z ukrajinské nejvyšší soutěže, zejména z týmu ZTR Záporoží. "Je to těžký soupeř, jehož styl nastudujeme až v průběhu mistrovství," říkal před odletem do Švédska kouč Vladimír Haber. Přitom upozorňoval především na schopnosti čtyřiadvacetileté spojky Olega Velykého, o něhož se živě zajímá řada bundesligových klubů.

Ukrajinci podobně jako český tým dlouho vzdorovali Švédům a díky zlepšené hře ve druhém poločase jasně přehráli Poláky. "Je to pro nás důležité vítězství, dosáhli jsme stanoveného cíle – postupu mezi nejlepších dvanáct," rozplýval se ukrajinský trenér Vladislav Cyganok. "Zápas s Poláky byl hlavně o psychice, když z nás spadla nervozita, byli jsme už jasně lepší. Máme v týmu řadu hráčů s bohatými zkušenostmi, v těžkých zápasech, jako byl ten s Poláky, se umějí orientovat," dodal s uspokojením.

Vedle Velikého se Ukrajina spoléhá na další skvělé střelce Jurije Kostěckého a Jevgenije Gurkovského, spolehlivě si počínají i její gólmani.