„Házenkářský Jágr“ Motlík končí. A chystá se podnikat

  10:15
Místo tréninků tráví čas s telefonem v ruce před rozsvíceným monitorem notebooku, do prázdných regálů pomalu doplňuje dresy, mikiny, míče a další zboží. Házenkářský gólman Radek Motlík vstupuje do nového života. Ve 48 letech končí povedenou kariéru ozdobenou desetiletým působením ve Francii a třemi tituly s Plzní. Za pár dnů s kamarádem otevírá obchod se sportovním oblečením.
NOVÝ ŽIVOT. Za pár dnů házenkářský gólman Radek Motlík otvírá v Plzni na Slovanech obchod se sportovním zbožím. „Dívám se dopředu, ta práce mě naprosto pohltila a moc mě baví,“ říká Motlík.

NOVÝ ŽIVOT. Za pár dnů házenkářský gólman Radek Motlík otvírá v Plzni na Slovanech obchod se sportovním zbožím. „Dívám se dopředu, ta práce mě naprosto pohltila a moc mě baví,“ říká Motlík. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

„Ještě jsem chtěl pokračovat, ale žádná jednání nedopadla. Nakonec jsem si sedl a rozhodl se skončit. Nejsem sentimentální, beru to s nadhledem a dívám se pozitivně dopředu,“ říká Radek Motlík.

Kdy to rozhodnutí uzrálo?
Po jednáních s posledním klubem, nováčkem slovenské extraligy z Piešťan. Už mi tam skoro tiskli dres, na všem jsme byli domluvení. A když jsem měl přijet podepsat smlouvu, zavolali, že si všechno rozmysleli. To byla poslední kapka, už jsem byl ze všeho otrávený.

V Považské Bystrici, kde jste na jaře získal bronzovou medaili, zájem neměli?
Chtěl jsem tam pokračovat. Řekli mi, že zájem je, ale peněz se jim nedostává. A že chtějí dát větší prostor v brance svým odchovancům. Potom se ozvalo několik klubů z Čech a Moravy. Vždycky to vypadalo nadějně, ale ve finální fázi se to zadrhlo. Buď z mé, nebo z jejich strany. A čím víc se blížil začátek sezony, směřovaly moje myšlenky k tomu, že skončím.

Jezdit někam do nižších soutěží v Německu už se vám nechtělo?
Tam byl problém, že ty kluby by musely zaplatit tabulku za přestup Považské Bystrici. Vycházelo to okolo dvou a půl tisíce euro. Pro mančafty ze čtvrté či páté německé ligy už je to velká finanční zátěž.

Bývalý házenkář Radek Motlík si v Plzni otevírá obchod se sportovním vybavením.

Několikrát jste v nadsázce říkal, že chcete chytat do padesáti, stejně jako Jágr bude hrát hokej...
Je mu o dva roky méně a celý rok nehrál. Takže ještě má co dohánět! (smích) Já měl štěstí, že jsem vydržel celou kariéru bez vážnějšího zranění, za to jsem moc rád. Pořád se cítím dobře, chtěl jsem ještě sezonu dvě dát, ale dopadlo to jinak.

Nesplní se vám poslední sportovní přání. Zachytat si proti Plzni, kde jste vyrůstal. Mrzí to hodně?
Škoda, že nevznikla HILka, společná česko-slovenská soutěž. Na to jsem se těšil, když jsem odcházel do Povážské Bystrice. Pak byla šance na jednom přípravném turnaji, jenže to jsem měl zrovna zraněné rameno. Škoda. Chtěl jsem si zachytat ještě jednou tady v Plzni. I proto, že můj odchod z klubu nebyl úplně růžový. Ale to už je pryč.

Hořkost ještě nezmizela?
Řeknu to takhle. Pořád to beru tak, že určití lidé mě hodně zklamali.

Plzeňský házenkář Radek Motlík slaví titul.
Plzeňský brankář Radek Motlík po inkasovaném gólu.
Plzeňský brankář Radek Motlík

Jste vůbec s někým z Plzně v kontaktu?
Občas ano. S Honzou Štochlem jsme si popovídali v létě i teď nedávno, kdy mi půjčoval pohár za titul. A moje dcera chodí s Jirkou Fořtem, který však po minulé sezoně zamířil z Talentu do Německa.

Neslušela by vaší kariéře malá rozlučka, ještě jeden aplaus před plzeňskou halou?
(zamyslí se) I když jsem se pro lidi snažil dělat show, získal si je na svou stranu a mě osobně to dostávalo do varu, nejsem příznivec nějakých exhibicí nebo slavnostních momentů. Na druhou stranu, kdyby mi to nabídl a pozval mě právě Honza Štochl, určitě bych ho neodmítl. Aby nedošlo k mýlce. To, že jsem měl s jedním nebo se dvěma lidmi z klubu nějaký problém, neznamená, že nemám Plzeň rád. Klukům fandím, držím palce a vzpomínky mám jen a jen ty nejhezčí.

Povídejte...
Do áčka tehdejší Škodovky jsem přišel už v 16 letech, z dorostu si mě vytáhl pan Moulis. Byl jsem tady s borci jako Pavel Bernard, Rudla Osička, pro mě to byly veliké hvězdy. To byla první etapa v Plzni.

Přehled Motlíkovy kariéry

Kluby
1986 - 1995 Plzeň
1995 - 1997 Bayreuth (Něm.)
1997 - 1998 Třeboň
1998 - 1999 Dukla Praha
2000 - 2010 Mulhouse, Sélestat (Fr.)
2010 - 2016 Plzeň
2016 - 2018 Považská Bystrica (SR)

Reprezentace 
V juniorském národním týmu odehrál Motlík 70 zápasů, v dospělém A-týmu ČR nastoupil ke 12 utkáním. „První zápas si pamatuji dobře. Po rozpadu federace se tvořila česká reprezentace, vedl ji Míra Šafr a jeli jsme na turnaj do Holandska. Už je to pravěk. Byl jsem tam s brankářem Raškou z Kopřivnice, ten už asi 15 let nechytá,“ usmívá se Motlík.

Po letech přišla druhá a s ní tři tituly. Který z nich řadíte nejvýš?
Strašně rád vzpomínám na ten třetí. Finále s Duklou, konečně jsme mohli slavit v domácí hale. Jenom ten nástup do zápasů, natřískané ochozy, to byly neskutečné pocity, euforie. Všechny tituly byly krásné, ale dvakrát jsme slavili v Lovosicích. Až tohle bylo doma.

Deset let jste strávil ve Francii, dvě sezony tam chytal nejvyšší soutěž. Byl to jiný svět?
Házenkářsky určitě. Chodily tisíce lidí, měl jsem možnost zahrát si proti nejlepším hráčům světa, olympijským vítězům. Narcisse, Abalo, Richardson... Na druhou stranu, po deseti letech jsem se už těšil domů.

Máte dospělou dceru, měla házenkářské vlohy?
Chvíli hrála ve Francii, když jsem působil v Sélestatu, ale moc ji to nebralo. Vrhla se pak úplně na něco jiného. Vystudovala dvě vysoké školy, překládá z francouzštiny, učí němčinu. Je z ní paní učitelka a teď chce ještě studovat v Rakousku. Má plán stát se jednou děkankou.

Z vás pro změnu bude podnikatel. Jak se to zrodilo?
V hlavě jsem to měl delší dobu a teď to uzrálo. S kamarádem Patrikem Heinem otevíráme obchod se sportovním zbožím v Plzni, k tomu vznikne i e-shop. Od října jsme sháněli prostory, povedlo se najít objekt na Slovanech. Zastupujeme dvě značky, Hummel a brazilskou Penalty, která se dostává na český trh.

Tohle je tvrdý byznys, ne?
Je. Ale bereme to tak, že ty značky v Plzni nejsou. Chceme přilákat zákazníky na kvalitu srovnatelnou se špičkovými značkami za rozumnější cenu. Jednáme se sportovními kluby, třeba fotbalisté Vejprnic od nás budou mít dresy. A budeme mít i fashion oblečení pro volný čas.

Vy budete přímo za pultem?
Přesně tak, bude ze mě i prodavač. (úsměv) Uvidíme, jak se to rozjede. Musím říci, že jsem se do toho ponořil naplno, teď žiju jen tímhle krámem a strašně mě to baví a naplňuje. Začal pro mě nový život.

Jak moc vás házená finančně zabezpečila?
Upřímně, kdybych žil skromně a uměl šetřit, pár let dělat nemusím. Ale uměl jsem si užívat. Hezké dovolené, drahá auta... Na druhou stranu, nemám třeba potřebu mít velký dům, pořád s manželkou žijeme v cihlovém baráku, kde je osm bytů. Dům jsem měl ve Francii osm let a to mi úplně stačilo.

Když se ohlédnete, udělal byste v házené zpětně něco jinak?
Kdybych měl víc vůle a bič sám nad sebou, mohl jsem toho dokázat víc v reprezentaci. To je jediné, kde cítím, že jsem tomu mohl dát víc.

Autor:
  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Součkův rok na houpačce. Saúdská Arábie? Radši Slavia. Vyhlíží novou repre i Haalanda

19. března 2024  3:03

Už žádná děkovná zdravice přes mobil. Tomáš Souček převzal své třetí ocenění pro Fotbalistu roku...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Fotbalistou roku se stal Souček, předčil Krejčího. Mezi trenéry vyhrál Trpišovský

18. března 2024  22:29

Nejlepším českým fotbalistou za rok 2023 se stal Tomáš Souček. V souboji s druhým sparťanem...

Zemřel dlouholetý šéf ČSTV a českého plavání Vladimír Srb, bylo mu 79 let

18. března 2024  22:16

Ve věku 79 let dnes zemřel někdejší předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Vladimír Srb. O...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...