Jiří Dokoupil ze Zubří se uvolňuje na brankovišti v utkání proti Frýdku-Místku.

Jiří Dokoupil ze Zubří se uvolňuje na brankovišti v utkání proti Frýdku-Místku. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Pivot Dokoupil: Je paradox, že ve dvaceti jsem ve střední věkové kategorii

  • 0
Za dva týdny mu bude teprve 21 let. Přesto patří pivot Jiří Dokoupil v týmu extraligových házenkářů Robe Zubří ke zkušenějším hráčům. „Je paradoxní, že ve dvaceti jsem ve střední věkové kategorii. Když jsem nastoupil do áčka, tak jsem měl určité nováčkovské povinnosti, teď už ne,“ usmívá se člen širšího kádru české reprezentace.

Extraligu dospělých jste začal hrát v Zubří v osmnácti. Co byste svým následovníkům poradil?
Hlavně aby příležitost chytili a nebáli se. Do áčka mě hodili před třemi lety kvůli zraněním. Naštěstí jsem se chytil a v kádru zůstal. Zmiňoval to i trenér. Být v takhle mladém věku v základní rotaci v extralize mužů není běžné. Taková možnost se jen tak nenaskytne. Musí jet na sto procent a doufat v nejlepší.

Měl byste patřit mezi opory. Berete roli jednoho z tahounů?
Beru. Na postu pivota nemáme po skončení Tomáše Říhy žádného zkušeného hráče. S Lukášem Hybnerem se o minuty rovnoměrně dělíme. V poslední době hodně vyskočil. Budeme se snažit, aby hra na pivotu zůstala na podobné úrovni, případně šla ještě nahoru. Oba víme, že v takhle mladém věku máme co zlepšovat. Oči na nás jsou upřené. Věřím, že se nám podaří se s tlakem vyrovnat.

Lovosický Jiří Motl pálí přes Jiřího Dokoupila ze Zubří.

V červnu jste absolvoval reprezentační kemp v Zubří. Jak moc vám tyhle akce pomáhají?
Bylo to hodně specifické. Sešli jsme se po tříměsíční pauze a po dlouhé době jsme poprvé drželi balon. Kvalita byla vysoká. Tréninky jsou na sto procent, každý souboj, všichni se chtějí ukázat. Jsou tam hráči ze zahraničí, špička z extraligy. Soutěživost a nasazení v trénincích jsou enormní. Člověk trochu přičichne k většímu profesionalismu. Motivuje, když vidí některé kluky, s kterými hrál v extralize, jak se posunuli v zahraničí.

Zubří vstupuje do extraligy s otazníky. Tým mladíků chce překvapit

Co přinesl nový trenér Michal Tonar?
Nový herní projev, hlavně systém obrany. Byli jsme zvyklí bránit v lajně. Trenér preferuje primárně obranu s jedním vysunutým hráčem, byť ji můžeme zasunout. Zpočátku jsme si docela zvykali, ale pomalu chápeme, co trenér chce.

Sezonu si zpestříte evropskými poháry. Jak jste přijali los, který vám přidělil švýcarský Sankt Gallen?
Moc jsme nechtěli na Kypr a už vůbec ne Nové Veselí, takže to dopadlo docela dobře. Soupeř je kompromisem kvality a dostupnosti.