Český házenkář Petr Linhart při rozhovoru s novináři.

Český házenkář Petr Linhart při rozhovoru s novináři. | foto: Martin Polívka, MAFRA

S Jíchou jsem ještě nehrál. Jsem zvědavý, jaké to je, těší se Linhart

  • 0
Vlastně si mohl připadat jako na tréninku „své“ Plzně, když v pátek odpoledne vyběhl na palubovku městské haly na Slovanech. Známé prostředí, okolo něj i pár spoluhráčů z klubu. Házenkář Petr Linhart, plzeňská opora a reprezentační objev na pravé spojce, zahájil s národním týmem závěrečnou fázi přípravy na mistrovství světa v Kataru.

„Jsem doma, všechno mám blízko. Člověk se cítí daleko lépe, než kdyby byl sraz na druhém konci republiky,“ pochvaloval si 24letý Linhart.

S týmem absolvoval i Vánoční turnaj v Polsku, kde Češi obsadili druhou příčku za domácím výběrem. A levoruký střelec ve třech utkáních nasázel soupeřům 12 branek.

V Katovicích jste si připsali výhru nad Slováky, remízu s Maďarskem a porážku s Poláky. Jak turnaj hodnotíte?
Přinesl nám trochu zklamání z naší hry. Nebyla dobrá, útočná fáze vůbec neklapala. Ani v obraně to nebylo ono, když to srovnáme třeba s kvalifikačním zápasem o Euro proti Makedonii. Hra byla bojácná, je určitě ještě na čem pracovat.

Ve hře bylo posledních pět volných míst na závěrečné soustředění v Plzni. Mohl tenhle tlak týmový výkon ovlivnit?
I tahle nervozita určitě sehrála roli. Ale na takové úrovni už bychom to měli dokázat odbourat.

O vaši nominaci už zřejmě nemůže být pochyb. Po sérii zranění tří leváků vypadl i zuberský Řezníček, který nedoléčil koleno. Ještě máte vůbec pochyby?
Pochyby možná ne, ale já se chci pořád zlepšovat a růst dál. Dokázat, že v reprezentaci mám své místo, i když se všichni kluci uzdraví.

K týmu se připojil i uzdravený kapitán Jícha. Jak velký vliv to bude mít na hru českého týmu?
To se uvidí. Pro mě to bude něco úplně nového, spolu jsme takhle nikdy nehráli. Takže jsem sám zvědavý, co to přinese. Ale styl se nezmění, signály jsou stejné, obrana taky.

Už máte všechny signály, které se v nároďáku nacvičují, zažité?
No, ten svazek je pěkně tlustý. Občas se do něj doma musím podívat. Ale nejlíp si stejně všechno vyzkoušíte přímo na hřišti při tréninku. Tam se to do hlavy dostane nejrychleji.

Stihl jste v tom házenkářském shonu vůbec oslavit Nový rok?
Přiťukl jsem si o půlnoci, to bylo vše. Byl jsem tak utahanej, že jsem si šel okamžitě lehnout. V každém případě pro mě byly tyhle vánoční svátky jiné než všechny předchozí.