Házenkářky Norska slaví titul

Házenkářky Norska se radují z vítězství na mistrovství světa poté, co ve finále zdolaly celek Ruska. | foto: Reuters

Norky jsou opět mistryněmi Evropy

  • 2
Stockholm - Norské házenkářky jsou opět mistryněmi Evropy. Ve finále šampionátu ve Stockholmu zdolaly tým Ruska 27:24 a obhájily titul. Bronzové medaile získaly reprezentantky Francie, když v utkání o třetí místo porazily Německo. Češky hráčky se na šampionát nedostaly.

Norky potřetí v krátké historii turnajů převzaly evropskou trofej. Vyrovnaly se tak Dánkám. Poprvé se z evropského zlata norské hráčky radovaly v roce 1998, dnešní triumf jim zajistil i účastnické místo na OH v Pekingu.

Norsko - Rusko 27:24 (16:12)
Hvězdou finálového utkání byla v norském dresu Kari Mette Johansenová, která v klíčových okamžicích pokaždé Seveřanky podržela a z devíti střeleckých pokusů se nemýlila ani jednou.

Norky se přitom musely vyrovnat se ztrátou největší hvězdy Gro Hammersengové, pro níž kvůli zranění nejdůležitější zápas skončil už po šesti minutách. I tak měly od začátku až do konce navrch.

Nejvíce branek: K. M. Johansenová 9, Lundeová a Rökneová po 4, A. H. Johansenová, Aamondtová a Riegelhuthová po 3 - Poltoracká 6, Polenovová 5, Karejevová 4. Rozhodčí: Baum, Goralczyk (oba Pol.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 7/6. Vyloučení: 4:2. Diváci: 4500.

Francie - Německo 29:25 (14:11)
Francouzky získaly rozhodující náskok těsně před přestávkou, když během tří a půl minuty daly tři góly a po tomto trháku vyhrály poločas 14:11.

Němky pak už jen marně dotahovaly, nic platných jim znovu nebylo ani sedm gólů legionářky z dánské ligy Grit Jurackové.

Nejvíce branek: Spincerová 7, Pecqueuxová-Rollandová 5, Vanparysová-Torresová 4 - Juracková 7/2, Krauseová 6, Wörzová a Baumbachová po 3. Rozhodčí: Hagenová, Hallbergová (obě Švéd.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 3/4. Vyloučení: 4:8. Diváci: 3000.

Střední spojka Hammersengová získala cenu pro nejužitečnější hráčku mistrovství a nechybí ve výběru All Stars. V něm mají staronové šampionky i druhou zástupkyní v levém křídle Kari Mette Johansenové. Nejlepší střelkyní šampionátu se stala s 58 góly Němka Nadine Krauseová.

All star tým: Brankářka: Suslinová (Rus.), levé křídlo: K. M. Johansenová (Nor.), levá spojka: Krauseová (Něm.), střední spojka: Hammersengová (Nor.), pivotka: Bodnějevová (Rus.), pravá spojka: Mehlmannová (Maď.), pravé křídlo: Fredenová (Švéd.).

Konečné pořadí ME 2006: 1. Norsko, 2. Rusko, 3. Francie, 4. Německo, 5. Maďarsko, 6. Švédsko, 7. Chorvatsko, 8. Polsko, 9. Španělsko, 10. Rakousko, 11. Dánsko, 12. Makedonie, 13. Ukrajina, 14. SČH, 15. Nizozemsko, 16. Slovinsko.

,