Nizozemská házenkářka Yvette Brochová (vlevo) se snaží prosadit přes Stine...

Nizozemská házenkářka Yvette Brochová (vlevo) se snaží prosadit přes Stine Bodholt Nielsenovou z Dánska. | foto: AP

Házenkářky Nizozemska a Norska si zahrají o evropské zlato

  • 2
Nizozemské házenkářky se poprvé v historii vrátí z ME s medailí, která bude minimálně stříbrná. Vicemistryně světa zdolaly v semifinále Dánsko 26:22 a o zlato se utkají norskými obhájkyněmi titulu. Ty ve druhém semifinále porazily Francii 20:16 a jsou ve finále posedmé za sebou.

Nizozemský tým po vyrovnaném poločase rozhodl semifinálové utkání nástupem do druhé půle. Dal šest gólů za sebou, zatímco Dánky poprvé skórovaly až ve 44. minutě. Nejlepší střelkyní vítězek byla autorka sedmi branek Estavana Polmanová.

Dánky v 90. letech ovládly první dva evropské šampionáty, třetí zlato přidaly v roce 2002. O dva roky později vybojovaly stříbro, od té doby útočí na medaili marně.

Norky naopak rozhodly druhé semifinále lepším závěrem. Ještě v 54. minutě s Francií prohrávaly, ale pak už stříbrným olympijským medailistkám z Ria nedovolily dát ani gól. Loni ve finále MS Nizozemsko porazily jednoznačným rozdílem osmi branek, v neděli budou usilovat už o sedmý evropský triumf.

Mistrovství Evropy házenkářek

Göteborg

SEMIFINÁLE
Nizozemsko - Dánsko 26:22 (13:13)
Nejvíce branek:
Polmanová 7, Grootová 6, Brochová a Van der Heijdenová po 3 - Jorgensenová 6/2, Nielsenová 4, Fiskerová a Jensenová po 3.

Norsko - Francie 20:16 (11:9)
Nejvíce branek:
Mörková 7/5, Frafjordová 4, Kristiansenová a Arntzenová 3 - Lacrabereová 6/1, Houetteová 3/1, Gnabouyouová 3.

O 5. MÍSTO
Rumunsko - Německo 23:22 (11:11).

,