ilustrační foto

ilustrační foto | foto: AP

Českým házenkářům se komplikuje boj o ME, prohráli na Ukrajině

  • 4
Čeští házenkáři prohráli ve třetím utkání kvalifikace mistrovství Evropy na Ukrajině 23:26 a zkomplikovali si tak boj o postup.

Reprezentanti po polovině odehraných duelů ve čtyřčlenné skupině mají na kontě dva body za dvě porážky a jednu výhru a po čtvrtečním zápase Makedonie s Islandem klesnou z postupového druhého místa v tabulce.

V sobotu čeká český celek doma ve Zlíně odveta a kvalifikaci zakončí v červnu proti Islandu a v Makedonii. Na evropský šampionát do Chorvatska v příštím roce postoupí první dva týmy z každé skupiny a nejlepší z třetích míst.

„Věděli jsme, že nás čeká kvalitní soupeř, ale jsme přesto zklamaní z toho, jak se zápas vyvíjel i jak dopadl. Nehráli jsme tak dobře, abychom mohli na Ukrajině vyhrát,“ konstatoval v tiskové zprávě jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

„Je to škoda, ale minus tři branky je pro nás ještě milosrdné skóre, protože jsme dnes nehráli dobře. Ale teď se musíme oklepat a doma předvést úplně jiný výkon, vyhrát větším rozdílem. Kvalifikace je ještě dlouhá,“ řekl brankář Martin Galia.

Češi ve svém prvním utkání od poloviny ledna ani jednou nevedli a po vyrovnané úvodní desetiminutovce začali ztrácet. Po vyloučení Petrovského následovala šňůra tří inkasovaných branek, která poslala Ukrajince do vedení 8:5.

Ve 22. minutě sice Jurka srovnal na 9:9, ale závěr poločasu hostům opět nevyšel a Ukrajinci šli do šaten s dvougólovým náskokem. Zatímco v domácí brance se činil Čupryna, českým gólmanům se mezi tyčemi příliš nedařilo a moc nepomohla ani výměna Mrkvy, kterého nahradil Galia. „V prvním poločase jsme se déle dostávali do tempa, ale v jeho druhé části jsme hlavně měli problémy s proměňováním šancí,“ řekl Filip.

Hostující celek doplácel na častá vyloučení a sporné výroky srbských rozhodčích, kteří byli k Čechům po celý průběh přísnější. Ukrajinský náskok tak už sedm minut po přestávce narostl na rozdíl čtyř tref a soupeřovu hru svázala nervozita. Navíc pilíř české defenzivy Horák dostal třetí dvouminutový trest a už ve 40. minutě viděl červenou kartu.

Hosté nebývale kazili, v mnoha případech kvůli jednoduchým technickým chybám a ztrátám své útoky vůbec nezakončili střelou a snížit se jim povedlo až v 51. minutě na 21:23. Jenže od té doby se Čechům opět přestalo dařit v útoku a Ukrajinci už zápas s přehledem dotáhli k nečekané výhře. Papírový outsider skupiny tak má po třech duelech na kontě dvě vítězství, když na podzim doma porazil také Island.

„V druhém poločase přibylo technických chyb, nebyli jsme schopni si už utvářet jasné šance a i v těch vypracovaných nás trápilo proměnění. Dát 23 branek je pochopitelně málo,“ dodal Filip.

Ukrajina - Česko 26:23 (14:12)

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy házenkářů v Sumech

Sestava a branky ČR: Mrkva, Galia - Hrstka 8, Bečvář 1, Jurka 6, Motl, Sobol, Horák, Stehlík 2, Babák 4, Linhart, Petrovský 1, Škvařil, Hanisch, Mubenzem, Landa 1.
Nejvíce branek Ukrajiny: Žukov a Kozakevyč po 7, Tilte 6. Rozhodčí: Pandzič, Mosorinski (oba Srb.). Sedmimetrové hody: 8/7 - 5/4. Vyloučení: 7:8.

Tabulka

Tým Z V R P S B
1. Ukrajina 3 2 0 1 74:75 4
2. Česko 3 1 0 2 82:79 2
3. Makedonie 2 1 0 1 55:56 2
4. Island 2 1 0 1 50:51 2