Kovářův přestup odstartoval krvavý šrám

  • 9
Frýdek-Místek - Nejdřív mu pošramotili obličej, potom nabídli smlouvu. Kuriózní cesta dovedla házenkáře Martina Kováře z Frýdku-Místku do švýcarského týmu Kadetten Schaffhausen. V lednu byl Frýdek-Místek na turnaji ve Švýcarsku a poslední zápas hrál právě se Schaffhausenem. Kovář v něm dostal loktem zle do obličeje. Byla to rána, tekla mu krev, musel střídat. O půl roku později mu stejný klub nabídnul dvouletou smlouvu. A Kovář ji přijal. "Smáli jsme se tomu," říká Martin Kovář. "Omlouvali se a říkali, že kluk, co mě praštil, už je pryč."

Kdy vás Švýcaři poprvé kontaktovali?
Pár dní po turnaji mi volal bývalý československý brankář Luboš Švajlen, který už pět roků ve Švýcarsku působí. Říkal, že o mě má zájem Schaffhausen, co já na to. Prý jsem jim na turnaji docela padl do oka.

A dál?
Dál nic. Chtěli mě hned, ale to nešlo. Ozvali se zase až během play-off. Ve Frýdku-Místku mi končila smlouva, tak jsme se dohodli, že se k nim přijedu ukázat.

Jak testy probíhaly?
První den byl jen lehký trénink. Trochu fyzička, trochu míč. Na druhý den připravili přátelský zápas s béčkem Winterthuru. Ať se v něm prý ukážu.

Jak to šlo?
Už bylo po sezoně, takže s Winterthurem, který v lize vybojoval titul, přijelo několik hráčů z áčka. Přesto jsme vyhráli a já dal devět nebo deset gólů. Trenér neříkal nic. Ale další den už jsem seděl u manažera a ten měl smlouvu na stole. Ani jsem nemusel moc přemýšlet, byla dobrá.

Věděl jste už v té době, že Frýdek-Místek pustí Ligu mistrů?
No právě. Ještě to sice nebylo oficiální, ale všechno nasvědčovalo tomu, že Liga mistrů nebude. A to bylo jediné, co by mě ve Frýdku-Místku ještě drželo.

Ale Ligu mistrů nebude hrát ani Schaffhausen, je to tak?
Ne, skončili v lize třetí, v semifinále dvakrát prohráli o gól s Winterthurem. Ale budou hrát City Cup. Liga mistrů to není, ale já se i na tento pohár těším.

Jaké má váš nový klub ambice?
Šéf klubu, který je zároveň předsedou svazu, mi na rovinu řekl, že nejvyšší. Už pět let chtějí titul. Chci jim k němu pomoct.

Nedávno se vám narodila holčička, co na přestup říká manželka?
Její první reakce? Nikam nejedu! Ale podařilo se mi ji přesvědčit. Sám bych totiž nikdy nejel.