Jičínský Tomáš Babák v utkání proti Třeboni.

Jičínský Tomáš Babák v utkání proti Třeboni. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Jičínští házenkáři začínají v extralize hájit své místo nahoře

  • 0
Pokud před jarními zápasy základní části extraligy potřebovali házenkáři Jičína získat patřičné sebevědomí, podařilo se jim to dokonale. Jen tři dny před důležitým utkáním v Zubří, kterým otevřou svůj extraligový program roku 2013, totiž dotáhli svoji úspěšnou pouť letošním ročníkem Českého poháru až k účasti ve finále.

Po čtvrtfinálové výhře v Kopřivnici před týdnem nezaváhali ani v domácím semifinále, v němž poměrem 30:24 porazili obhájce trofeje z loňského pohárového ročníku Lovosice.

Na konci března se tak ve dvou utkáních střetnou o cennou trofej s Hranicemi. Hraje se systémem doma venku, kdo bude mít výhodu domácího prostředí v prvním a kdo ve druhém zápase, určí teprve los.

I kdyby ve finálových pohárových zápasech Jičínští neuspěli, zapíše se tento postup do historie klubu, protože na medailové umístění v extralize či v Českém poháru ještě nikdy nedosáhli, nejdál se dostali v roce 1999, kdy ale v semifinále prohráli s Karvinou a finále jim jen těsně uniklo.

Vedle poháru mají v této sezoně šanci také v extralize. V ní je Jičín před sedmi jarními koly základní části čtvrtý s minimální ztrátou na nejvyšší příčky. Přitom ale nemají příliš výrazný náskok na družstva na sedmém a osmém místě, která si ve druhé části sezony nezahrají o titul, ale budou odsouzena k boji ve skupině o záchranu.

"Proto pro nás je sobotní utkání v Zubří možná ještě důležitější než pohárový zápas s Lovosicemi, který jsme ale také chtěli vyhrát " uvedl trenér jičínského družstva Aleš Babák.

Právě obhájci loňského mistrovského titulu ze Zubří jsou před prvním letošním kole na osmém místě, na Jičín ztrácejí jen pět bodů. Případná výhra by s největší pravděpodobností pomohla východočeskému týmu zbavit se jednoho ze dvou konkurentů v boji o skupinu hrající o 1. až 6. místo. "Přestože jsme nyní čtvrtí, jistotu účasti ve finálové skupině nemáme," varuje Babák.

Proto musí mít radost z toho, že se v průběhu právě končící extraligové přestávky stačili uzdravit Vocásek a Zeman, kteří týmu na podzim dlouho chyběli. Oba už výrazně přispěli k výhře nad Lovosicemi. "Před sezonou jsme na sílu našich mladých hlavně v útoku hodně spoléhali, teď jsou zase konečně i s Tomášem Babákem pohromadě," pochvaluje si trenér.

Naposledy se jim to povedlo v září, pak se Zeman a Vocásek zranili.