Interligu rozehrají i házenkářky

Praha - Předehrávaný zápas mezi Zekonem Michalovce s pražskou Slavií obstará ve čtvrtek premiéru prvního ročníku interligy házenkářek (WHIL). Mezi třinácti celky, které se v této mezinárodní soutěži představí, je šestice českých zástupců - Raciola Kunovice, Lokomotiva Cheb, DHK Altermed Olomouc, Železárny Veselí, HC Zlín a mistrovská DHC Slavia. Zatímco české a moravské mužské kluby se k interlize vyjadřují značně rezervovaně, ženská obdoba této soutěže by mohla tuzemské házené pomoci. Nejlepší slovenská družstva mají solidní kvalitu a konfrontace s nimi by měla být přínosem.

Slovenskou sestavu pro interligu tvoří Slovan Duslo Šaľa, Inter Bratislava, Slávia Partizánske, HK Nitra, Chirana Medical Šurany a Zekon Michalovce.

Posledním účastníkem je rakouský Hypo Niederösterreich, který v letech minulých patřil k absolutní evropské špičce tohoto sportu. V poslední sezoně sice tolik nezářil, ale jeho síla je stále velká. Manažer Gunnar Prokop dokázal do "Hypobanku" vždy přilákat špičkové hráčky ze všech koutů Evropy, některé z nich, hlavně ty z východu Evropy, se zároveň bleskově stávaly Rakušankami...

To byl i případ skvělé české házenkářky přelomu sedmdesátých a osmdesátých let Mileny Foltýnové, dnes již bohužel nežijící legendy. V současné době figuruje na soupisce klubu česká reprezentantka Lucie Baráková, někdejší hráčka Veselí a pražské Slavie.

A jaký je systém soutěže? Třináct účastníků WHIL se utká navzájem dvoukolově systémem doma - venku. Podzimní část soutěže končí 9. a 10. listopadu, jarní  začne dvanáctým kolem 4. a 5. ledna a skončí 12. a 13. dubna 2003.

Vždy čtveřice nejlepších českých a slovenských celků z tabulky základní části postoupí do národního play off, kde se hraje na dvě vítězství. Při nerozhodném výsledku následuje prodloužení na dvakrát pět minut, pak druhé prodloužení a nakonec sedmimetrové hody. Vítězové play off se utkají v polovině května 2003 ve finále o mistra České republiky a Slovenska, poražení o třetí místa.

Nejhorší dva české a slovenské týmy čekají prolínací soutěže o setrvání v interlize se dvěma družstvy z národních lig. Baráž se hraje dvoukolově systémem každý s každým.

Tři nejlepší týmy v celkovém pořadí  WHIL získají prémie vy výši 50, 30 a 20 tisíc slovenských korun (na rozdíl od mužské HIL je garantem soutěže slovenská strana).

Program prvního kola
Čtvrtek 29. srpna:
18:00, Michalovce - Slavia Praha,
Sobota 31. srpna: 15:00, Inter Bratislava - Olomouc, 18:00, Kunovice - Nitra, Veselí - Šaľa, Šurany - Zlín, Partizánske - Cheb.