Humpolec přivítá nejstarší házenkářský turnaj

Humpolec - Žádný jiný házenkářský turnaj v Česku nemá takovou tradici jako ten O pohár „Zálesí“, který se zítra uskuteční v Humpolci. Stejně jako loni se v něm utkají mužstva Sokola Ostopovice, Sokola Podlázky, SK Jihlava a pořádající Jiskry Humpolec. Prvenství v 58. ročníku turnaje mužů v národní házené obhajuje SK Jihlava.

Tradiční turnaj se hraje od roku 1944. Slavnostní zahájení tehdy přenášel městský rozhlas a na zápasy se přišlo podívat 4500 diváků.

Od roku 1950 se turnaj hraje každoročně, pravidelným účastníkem je domácí Jiskra. SK Jihlava na turnaji hrála třináctkrát, Podlázky třikrát a Ostopovice dvakrát.

Celkem se turnaje zúčastnilo 47 družstev, z nichž se nejčastěji radovaly z vítězství Vítkovice (jedenáctkrát). Humpolec vyhrál osmkrát, naposledy předloni.

Od roku 2000 se udílí cena Josefa Kršky, bývalého hráče a trenéra humpoleckého oddílu. Loni cenu získal jihlavský záložník Jan Kníže.

Humpoleckou házenou reprezentuje v soutěžích sedm družstev hrajících jihomoravský přebor. Také ostopovičtí a jihlavští házenkáři jsou účastníky jihomoravského přeboru.

Sokol Podlázky v uplynulé sezoně sestoupil z druhé ligy do středočeského přeboru.

Pro Jiskru Humpolec je nejčastějším soupeřem Jihlava. Mužské týmy mezi sebou sehrály 185 zápasů, v nichž má Jihlava aktivní bilanci 100 - 18 - 67. Vzájemné derby ukončí program turnaje, slavnostní vyhlášení pořadatelé plánují na 18.30.

Program 58. ročníku turnaje O pohár "Zálesí" - Memoriálu Josefa Kršky:
8.45 SK Jihlava - Sokol Podlázky,
10.00 Sokol Ostopovice - Jiskra Humpolec,
13.00 SK Jihlava - Sokol Ostopovice,
14.15 Jiskra Humpolec - Sokol Podlázky,
16.00 Sokol Podlázky - Sokol Ostopovice,
17.15 Jiskra Humpolec - SK Jihlava.