Fabíková a Juříček s trofejí

Fabíková a Juříček s trofejí - Lucie Fabíková a David Juříček byli ve Frýdku-Místku vyhlášeni nejlepšími českými házenkáři roku 2003. | foto: Dan Krzywoň, ČTK

Házenkáři roku: Fabíková a Juříček

Frýdek - Místek - Stejná dvojice jako před dvěma lety triumfovala v anketě o nejlepší české házenkáře roku 2003. V kategorii žen se na slavnostním galavečeru ve Frýdku-Místku dočkala aplausu určenému vítězce Lucie Fabíková, mezi muži si blýskavou trofej odnesl už potřetí David Juříček.

Bývalý hráč Karviné, který v současnosti hájí barvy francouzského Istres, zopakoval svou výhru z let 2000 a 2001. Juříček se letos vzpamatoval z vleklých zdravotních problémů a stal se jedním z tahounů aktuálně desátého týmu francouzské ligy.

V ní se hned po svém příchodu výrazně prosadil a i na podzim, přestože musel vynechat několik zápasů kvůli pochroumaným žebrům, se zařadil mezi nejlepší v individuálních statistikách. Juříček patří mezi nejužitečnější hráče soutěže a daří se mu i střelecky. Výrazně rovněž přispěl k postupu českého reprezentačního výběru na lednový evropský šampionát ve Slovinsku.

Na druhé příčce se umístil univerzál Karel Nocar, který v průběhu sezony odešel na hostování z pražské Dukly do Chambéry. V kádru francouzského vicemistra se okamžitě zabydlel na postu rozehrávače a s novým chlebodárcem postoupil do osmifinále Ligy mistrů.

Třetí skončil další krajánek, brankář Martin Galia ze švédského  Redbergslids, jenž je po letním přestupu  hodnocen jako druhý nejlepší brankář Ligy mistrů. O jeho formě svědčí například fakt, že byl v říjnu zvolen do ideální sestavy měsíce.

V anketě o nejlepší českou házenkářku obdržela od  trenérů, funkcionářů, rozhodčích a žurnalistů nejvíce hlasů Lucie Fabíková, která vítězné pocity zakouší podruhé. Střelecky disponovaná rozehrávačka Olomouce se obrovskou měrou zasloužila o zisk mistrovského titulu a také v novém ročníku ženské interligy notně pomáhá klubu  nejen svými góly k vizitce nejlepšího českého družstva.

Významnou roli sehrála Fabíková i v reprezentaci, která se ve vypjatém kvalifikačním dvouutkání s Nizozemskem probojovala na prosincové mistrovství světa. Na šampionátu v Chorvatsku pak patřila ke světlým českým výjimkám, jež se dokázaly výrazně prosadit i mezi absolutní elitou.

Na pomyslný stříbrný stupínek vystoupila brankářka Mét Lenka Černá, která byla v minulosti vyhlášena nejlepší českou či československou házenkářkou už šestkrát. Sedmatřicetiletá gólmanská hvězda francouzské ligy, jež si ještě na jaře užívala pochval v bundeslize v dresu Lützellindenu, letos oslavila dvacet let v reprezentaci.

Na třetí místo se vyšvihla pivotka Petra Válová, která už léta odvádí poctivé služby národnímu týmu i pražské Slavii.

Při slavnostním galavečeru v prostorách Národního domu ve Frýdku-Místku, jemuž odpoledne předcházelo exhibiční klání v nově otevřené sportovní hale, došlo v pátek večer i na ocenění v dalších kategoriích. Nejlepšími trenéry se stali Rastislav Trtík a Lubomír Krejčíř, již se na klubových lavičkách shodně ozdobili mistrovskými primáty a dovedli  seniorské reprezentační celky na vrcholy sezony - mistrovství Evropy a světa.

Talenty roku byli vyhlášeni důrazný střelec ze Zubří Tomáš Řezníček a vysoká olomoucká spojka Kateřina Růžičková. Pověsti nejlepší české rozhodcovské dvojice posledních let opět dostáli Václav Kohout s Ivanem Dolejšem.

Oficiální korunovace se dočkali Miss a Sympaťák české házené pro rok 2003. V hlasování internetových čtenářů, které pořádá The Czech Handball Server, zvítězili Lucie Kantůrková a Radek Tauš.

Svůj zasloužený kus slávy si ukrojili i nejlepší hráči na jednotlivých postech a cenu Czech handball made obdrželi házenkářští nadšenci za práci s mládeží a za dlouhodobou a obětavou práci ve prospěch oblastních svazů.

Výsledky házenkářských anket
Házenkář roku:
1. David Juříček (Istres/Fr.), 2. Karel Nocar (Chambéry/Fr.), 3. Martin Galia (Redbergslids/Švéd.)
Házenkářka roku: 1. Lucie Fabíková (Olomouc), 2. Lenka Černá (Mety/Fr.), 3. Petra Válová (Slavia Praha).
Talent roku:
Muži:
1. Tomáš Řezníček (Zubří), 2. Ondřej Zdráhala, 3. Petr Kust (oba Karviná).
Ženy: 1. Kateřina Růžičková (Olomouc), 2. Kristýna Selicharová, 3. Martina Jonášová (obě Slavia Praha).
Trenér roku:
Mužské týmy:
1. Rastislav Trtík, 2. Vladimír Haber, 3. Jiří Kekrt.
Ženské týmy: 1. Lubomír Krejčíř, 2. Luboš Zeman, 3. Antonín Střelec.
Ideální sedmička roku:
Muži:
Galia - Juříček, K. Heinz (Karviná), Berka (Frýdek- Místek), Jícha (St. Gallen/Švýc.), Filip (Nordhorn/Něm.), T.Heinz (Karviná).
Ženy: Černá - Válová, Zámorská (Nordstrand Oslo/Nor.), Fabíková, Vašková (Zlín), Knytlová (Slavia Praha), Čumplová (Neustadt Sebnitz/Něm.).
Za práci s mládeží: Milan Kotrč, Stanislav Kotek, Miroslav Moulis, Josef Keclík, Zdeněk Dušek, Martin Vágner, Josef Juránek, Jiří Šimek, Rudolf Hrachovec.
Za dlouhodobou a obětavou práci ve prospěch házené: Jaroslav Chvalný, Vojtěch Mádlo, Bohumír Tyr, Petr Sedláček, Jaromír Halíř, Miloslav Koloc, Evžen Řitička, Karel Kotouček, Jan Mička.