Miroslav Jurka pálí v utkání proti Rusku na mistrovství světa v Kataru.

Miroslav Jurka pálí v utkání proti Rusku na mistrovství světa v Kataru. | foto: Pavel Lebeda/chf.cz

Jurku čekají další dva slunečné roky na Azurovém pobřeží. A co Euro?

  • 0
V průběhu sezony uslyšel zprávu, která je pro každého sportovce klíčová: prodlužujeme ti smlouvu! Házenkářský reprezentant Miroslav Jurka tak stráví další dva roky ve Francii - v čím dál lepší soutěži, navíc v krásné lokalitě na Azurovém pobřeží. „Jsem spokojený. Do Francie chce hodně lidí,“ říká Jurka před kvalifikačním dvojzápasem Česka se Švýcary.

Turisté se sem sjíždějí v houfech, hlavně v létě je to vyhlášená destinace; název Azurové pobřeží ostatně naznačuje, jakou barvu na jihu Francie moře má.

Pro házenkářského reprezentanta Miroslava Jurku to však je každodenní pohled - a ještě chvíli to tak zůstane. Křídelník národního týmu totiž prodloužil smlouvu s týmem Saint-Raphaël o další dva roky.

„Věděl jsem, že zůstanu buď já, nebo druhé pravé křídlo - Francouz, co v klubu působí už pět let. Nakonec si vybrali mě a jsem spokojený, že můžu zůstat,“ popisuje Jurka. „Řešili jsme to už v průběhu MS v Kataru. Podle toho, co říkal manažer, to mělo být padesát na padesát. Potěší, že se rozhodli pro mě.“

Nejde jen o jistotu další házenkářské budoucnosti. Jurkovi se po podpisu smlouvy prodlouží symbióza sportovní kvality s kvalitou životní.

„Saint-Raphaël je takové menší městečko a okolo je spousta hor, mimo házenou se dá dělat spousta věcí. S přítelkyní skoro každý týden jezdíme na nějaký výlet, třeba na feráty,“ líčí 27letý Jurka. A to by jeden čekal, že na Azurovém pobřeží bude vítězit spíš voda... „Už jsme trošku rozmazlení, moře je ještě na nás studené,“ usměje se Jurka. „Tak zatím chodíme spíš do hor. A hlavně se snažíme pokaždé někam vyrazit, když je volno.“

Tohle je příjemný bonus, pro Jurkovu kariéru je však klíčová sportovní úroveň. A ta u francouzské ligy stále roste. „Chodí do ní spoustu hráčů z ciziny. Náš tým teď podepsal dva Rumuny, dále máme Dána, Islanďana, pak jsme tu dva Češi, jeden Tunisan a jeden Srb,“ vypočítává Jurka.

Ve Francii zájem o házenou pohání národní tým, který v posledních letech sbírá olympijská zlata i tituly mistrů světa a Evropy. Dalším plusem pro ligu je pak stabilizovaná ekonomická situace: „Hodně lidí se chce dostat do Francie a jsem rád, že můžu být součástí toho taky.“

Těžké duely z francouzské soutěže pak Jurkovi pomáhají třeba i pro zápasy s národním týmem. „Ať už hrajeme s prvním, nebo s posledním, je všechno obrovsky vyrovnané,“ říká Jurka o Ligue Nationale de Handball: „Do konce zbývá pět kol a zatím jsme jen jednou vyhráli o sedm; jinak všechno končí o gól až o tři.“

Zkušenosti, které sbírá, se budou reprezentaci hodit i v blížícím se kvalifikačním dvojzápase proti Švýcarsku (ve středu od 20.00 v Schaffhausenu, v sobotu od 17.00 v Plzni). Na mistrovství světa v Kataru byl na Jurku na pravém křídle spoleh.

„Jdeme do toho určitě s tím, že musíme dvakrát vyhrát. Snad to vyjde. A pak se musíme připravit na Francouze a Makedonce,“ vyhlíží Jurka poslední dva duely kvalifikace o Euro 2016. Nejprve je však na řadě dvojitý švýcarský úkol.

Jurkova přítelkyně Štěrbová vyhlíží konec kariéry

Tvoří spolu nejspíš nejznámější pár české házené. On: Miroslav Jurka, reprezentační křídlo. Ona: Helena Štěrbová, reprezentační spojka. Místo společného působení: kluby francouzského Azurového pobřeží. Jenže kariéra Jurkovy přítelkyně se pomalu naplňuje. „Končí jí smlouva, odehraje ještě pár utkání v lize plus dva zápasy za reprezentaci. Kolena ji omezují; rozhodla se, že se bude věnovat studiu a připravovat se na budoucí zaměstnání v Česku,“ popsal Jurka. V Saint-Raphaëlu tak už v domácnosti zůstane aktivním házenkářem jen on... Ve Francii by spolu měli strávit další dva roky - a pak? “Pak se uvidí. Zatím počítáme s tím, že se budeme vracet do Česka, ale uvidíme, co se stane a jak to dopadne,“ říká Jurka.