Karvinští házenkáři (druhý zleva je nový trenér Radek Bartošic) děkují...

Karvinští házenkáři (druhý zleva je nový trenér Radek Bartošic) děkují fanouškům. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Nový karvinský kouč Bartošic je mezi elitou rychleji, než čekal

  • 1
Jako by někdo hodil neplavce do hluboké vody. Tak Radek Bartošic hovoří o svém příchodu k extraligovým házenkářům Baníku Karviná.

Bartošic převzal karvinský tým minulý týden a hned byl u výhry nad mistrovskou Plzní 27:26. Při své premiéře v nejvyšší soutěži karvinské házenkáře burcoval. Radoval se z každého gólu.

Při koučování mu pomáhal zkušený hráč Lubomír Veřmiřovský, který si při oddechových časech bral slovo. „Jasně, pro mě to je, jako bych se učil plavat,“ přiznal Bartošic. „Důležité ale je, že kluci drží při sobě, jsme parta. Jen tak budeme vyhrávat.“

V prvoligovém Sokole Ostrava, který jste dosud vedl, jste byl hrající trenér. V Karviné si hrát netroufnete?
Nebál bych se toho, ale mám sešroubované rameno, takže si to už nemohu dovolit.

Vy jste v Karviné před deseti roky hrál. Jak se klub změnil?
Když jsem teď přišel, dolehla na mě nostalgie. Mančaft se kompletně změnil. Kluci, kteří tehdy se mnou hráli, reprezentují a jsou na špičkové úrovni v Německu. A tehdy tu byla i Liga mistrů.

Na co si s Karvinou troufáte?
Zatím se s klukama sbližuji, ale cílem je dostat se do play-off a jít nahoru. Nebudeme přece paběrkovat někde dole.

Překvapilo vás, jak brzo jste začal trénovat v extralize?
Bylo to rychlé, strašně rychlé. Znám extraligu pouze jako hráč, ale taková nabídka se neodmítá. Pořád jsem chtěl hrát, srdce pořád ještě vidím na hřišti, ale už mi to nedovolí zdraví, takže jsem se pustil do trenérské práce.

V Ostravě jste skončil?
Ne, dál Davidu Kalousovi pomáhám trénovat.

Zvládnete oba kluby?
Zatím jsme v Karviné domluveni do konce sezony. Nemám důvod hned opouštět Ostravu, navíc to je blízko. Časově i pracovně (je manažerem kvality ve firmě Ekova Electric – pozn. red.) to zvládám. Ale uvidíme do budoucna, určitě si vše musím rozložit.

Ostravští házenkáři v pátek od 18.00 ve čtvrtém kole poháru hostí Karvinou. Budete přebíhat z jedné střídačky na druhou?
Jestli to stihnu, tak klidně. Bude to však hodně zajímavé.