Tomáš Mičola by měl i v nadcházející sezoně patřit ke klíčovým hráčům Brna.

Tomáš Mičola by měl i v nadcházející sezoně patřit ke klíčovým hráčům Brna. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Dospět mezi špičku, přejí si před startem sezony házenkáři Brna

  • 1
Po snovém bronzu se házenkáři KP Brno trochu uskromní. Chtějí však potvrdit, že patří mezi českou elitu. Extraliga začíná už zítra.

Jako nevyrovnaní teenageři se v nadsázce poslední sezonu prezentovali házenkáři KP Brno. V roce 2012 i 2013 začali extraligu famózně, okupovali čelo tabulky. Forma se však časem vytrácela a sezony zakončili v poli poražených. Poslední sezonu ukázali Brňané razantní průnik mezi vyspělé české celky, v nejvyšší soutěži slavili v květnu historické třetí místo.

Letos chce parta z Králova Pole prokázat, že to nebyla náhoda. „Pořád jsme hodně mladí, v extralize to bude naše šestá sezona. Spíš než konkrétní cíl se chceme zabydlet ve špičce, stabilizovat se a být mezi lepší šestkou ligy, která nebude mít problém dostat se do play-off,“ nastiňuje manažerka klubu Gabriela Topinková. „Soutěž ale bude ještě vyrovnanější než loni.“

Do „extraligové dospělosti“ má tým přivést nový kouč Michal Hradil, jenž vystřídal na lavičce Rusa Andreje Titkova. „Troufám si říct, že bude pro nás přínos,“ říká Topinková na adresu slovenského trenéra, jenž poslední roky strávil v Itálii.

Na Hradila čeká přetěžká extraligová premiéra. V sobotu od 18 hodin ve staré hale ve Vodově ulici přivítají Brňané obhájce titulu z Plzně. „Nervozitu zatím nepociťuju,“ sděluje Hradil, který se v přípravě snažil týmu vštěpit nové defenzivní prvky. „Chceme pozičně bránit pivota a eliminovat jeho spolupráci se spojkami. Chceme být v obraně víc agresivní a pohybliví.“

Brněnské inovace prověří favorit soutěže. A další nástrahy číhají vzápětí – další víkend hraje Královo Pole na palubovce vicemistra z Lovosic, poté doma hostí silnou Karvinou. „Prvních šest kol máme snad ty nejtěžší soupeře. Může to být problém. Když se nebude dařit, kluci mohou ztratit důvěru,“ obává se brněnský kouč. „Ale takovými myšlenkami se nechci zaobírat, budeme myslet pozitivně,“ velí.

Pokud klub z Králova Pole, který musel do nové sezony částečně osekat rozpočet, složitý start extraligy zvládne, mohl by navázat na loňský bronzový ročník. „To by mi líbilo,“ přiznává nový nástupce kouče Titkova. „Spíš než nad koncem ale přemýšlím nad cestou, kterou jít,“ dodává Hradil filozoficky.

Na cestě k vysněnému play-off nepomůžou Brnu nedávní tahouni, spojka Jozef Hanták a křídelník Boris Aspridis, kteří zamířili do Maďarska a na Slovensko. „Jinak se nám povedla udržet základní sestava,“ dodává Topinková. Královo Pole chce také začlenit do týmu nadějné mladíky. Z Maloměřic přišel Jan Ipser, z dorostu do áčka povýšili Vít Kučera a gólman Dominik Ženatý.