Házenkáři Karviné slaví zisk Českého poháru.

Házenkáři Karviné slaví zisk Českého poháru. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Karviná posedmé dobyla Český pohár, házenkáře Lovosic zdolala i v odvetě

  • 0
Házenkáři Karviné získali posedmé Český pohár a stali se nejúspěšnějším celkem v historii soutěže. Po domácím vítězství 23:18 zvládli i páteční finálovou odvetu na půdě obhájce z Lovosic a po triumfu 27:26 zvedli nablýskanou trofej nad hlavy.

„Krásný pocit, do Karviné jsme už dlouho žádnou trofej nepřivezli. A když už jsme v poháru došli tak daleko, řekli jsme si, že by byla blbost to nedotáhnout do konce,“ zářil hrající prezident klubu Roman Farář. Litoval jen zranění Jana Užeka, který si pochroumal kotník.

Před zaplněnou halou Lovosice povětšinu prvního poločasu vedly, ale víc než tříbrankový náskok si vytvořit nedokázaly. Do kabin se šlo za stavu 13:12.

Karviná se dostala poprvé do vedení až krátce po přestávce a vysokou efektivitou střelby a parádními zákroky brankáře Lefana držela domácí v šachu. A díky tomu mohla slavit i s kotlem svých nejvěrnějších, kteří celý zápas neúnavně povzbuzovali a kteří jeli s týmem v jednom autobusu.

„Rozhodlo, že nám Lovosice na začátku neutekly o víc než tři góly. Ve druhém poločase byli domácí pořád pod tlakem, házeli míče do autu a nedávali šance,“ řekl brankář Jakub Lefan, jeden z hrdinů Karviné.

Domácí asistent trenéra Milan Berka to viděl podobně. „Nechali jsme to ležet už v prvním poločase. Vždycky když jsme mohli jít do většího náskoku, tak jsme buď nedali šanci, nebo udělali technickou chybu. A když jsme začali druhý poločas minus dva góly, což v tu chvíli bylo celkově minus osm, byla Karviná nahoře. Zahrála dobře.“

Karviná, kterou střelecky táhl sedmigólový Jiří Užek, se díky sedmi trofejím osamostatnila v historickém pořadí Českého poháru, šest prvenství má pražská Dukla. Druhou nejprestižnější soutěž vyhrál Baník po pěti letech.

Finále Českého poháru házenkářů

- odveta

Lovosice - Karviná 26:27 (13:12)
Nejvíce branek:
Malý 8, Klimt 5/2, Motl 4 - Jiří Užek 7/2, Monczka a Plaček po 5, Mlotek 4. První zápas: 18:23, pohár získala Karviná.