Filip Jícha touží po výhře v Lize mistrů

Praha - Filip Jícha, nejlepší český házenkář minulého roku, nepovažuje loňský rok za mimořádně vydařený. Přiznává naopak, že byl pro něj rozporuplný. V hráči THW Kiel se mísí radost z přestupu do špičkového klubu se zklamáním z reprezentačního nezdaru i nešťastného zranění, které jej nepustilo na blížící se ME.

Filipe, jste nejlepším českým házenkářem za rok 2007. Co si myslíte, že rozhodlo o vašem triumfu?
Těžko říct. Loňský rok byl pro mě hodně kolísavý. Byly tam extrémní sportovní zážitky. Myslím tím přestup do THW Kiel. Ale byly i neúspěchy. To bylo především naše vystoupení na mistrovství světa a ve druhé polovině roku jsem se zranil, poprvé ve své vrcholové kariéře.

V Německu se týmu nevedlo, ale vás mohl alespoň částečně hřát osobní úspěch. Byl jste druhým nejlepším střelcem celého šampionátu.
Pro mě je házená kolektivní sport a já jsem pokaždé nesmírně šťastný, když mohu být s klukama, v té naší partě. Já ten můj dílčí úspěch nijak nevyzdvihuji. Pro mě je z mistrovství silnější vědomí, že náš cíl, postup do čtvrtfinále jsme nesplnili a ta moje herní pohoda nepřinesla týmu vůbec nic.

Filip Jícha
19. dubna 1982
201 cm, 100 kg
spojka
THW Kiel

Vaše zdravotní patálie jsou fanouškům známé, operované koleno vás nepustí na mistrovství Evropy. Ale postupně začínáte s ostrým tréninkem a je naděje, že se brzy vrátíte do hry. Co očekáváte od nového roku?
Až se vrátím na palubovku, budu trošku psychicky silnější z důvodu toho zranění, které jsem prodělal. Rád bych se vrátil zpět, kde jsem skončil a navázal na to. Věřím, že v Kielu se mohu nadále zdokonalovat a moje házenkářská úroveň bude moci jít nadále nahoru. O to se budu maximálně snažit.

Takže vaše nejbližší budoucnost je pevně spjatá s Kielem?
Kiel je moje budoucnost. Na klubové úrovni je to jeden z nejlepších klubů v Evropě. Jsem v klubu, který má ambice vyhrát Ligu mistrů a to je pro mě největší sen, srovnatelný jen s účastí na olympiádě. A kdyby to hned v mém prvním roce v Kielu vyšlo, bylo by to něco naprosto neuvěřitelného.

Filip Jícha (vlevo) a Thomas Furer ze Švýcarska v utkání mezinárodního turnaje České televize.