Filip Jícha se raduje z trojky spoluhráče Luboše Bartoně.

Filip Jícha se raduje z trojky spoluhráče Luboše Bartoně. | foto: ČBF / Jan Mudra

Jícha by MS házenkářů odložil o rok. Ale není to pravděpodobné, dodává

  • 0
Největší postava české házené Filip Jícha navrhuje odložit lednové mistrovství světa mužů v Egyptě kvůli situaci s koronavirem. Hrát by se mělo až za rok. Kouč mistrovského Kielu se vyslovil proti brzkému pořádání turnaje podobně jako jiné bundesligové kluby. Nevěří nicméně, že by byl šampionát skutečně přeložen na pozdější termín.

Osmatřicetiletý rodák z Plzně Jícha ukončil kariéru před třemi lety. V roce 2010 získal ocenění pro nejlepšího házenkáře světa a nyní vede v prestižní německé lize Kiel, v jehož dresu sbíral trofeje jako hráč.

„Ano, mistrovství světa v Egyptě by byla skutečně ohromná věc. Ale prosím o rok později! Odložení o rok po vzoru olympijských her by bylo optimálním řešením,“ řekl v rozhovoru pro deník Kieler Nachrichten Jícha, jenž s českou reprezentací startoval na třech světových a pěti evropských šampionátech.

Je přesvědčený o tom, že házená velké události jako mistrovství světa i Evropy potřebuje, ale v současné situaci je vhodné najít rovnováhu. „Jak mám synovi vysvětlit, že se nesmí setkávat s kamarády a hrát házenou, ale pak se bude jezdit na házenkářské zápasy po celé Evropě?“ uvedl.

Ve čtvrtek začne v Dánsku evropský šampionát žen. Rozšířené MS mužů, rovněž i s českou účastí, má začít 13. ledna. A startovat na něm bude poprvé 32 týmů. „Osobně ale bohužel nepovažuji přeložení za pravděpodobné,“ dodal Jícha.

,