Jan Filip se raduje z gólu.

Jan Filip se raduje z gólu. | foto: MF DNES

Dokážeme porazit každého, ale musíme to potvrdit na Euru, říká házenkář Filip

  • 2
Osmi góly pomohl českým házenkářům jasně porazit Lotyšsko 41:29, pak už jen čekal, jestli Francouzi doma porazí Portugalce. "Budeme mít informace, abychom včas věděli, kterým směrem se bude ubírat večer," říkal Jan Filip, opora českého týmu na křídle.

Francouzi vyhráli a čeští hráči mohli začít slavit postup na lednové mistrovství Evropy v Rakousku. Na něm budou Češi opět spoléhat na Filipa, který v utkání s Lotyšskem vedl tým jako kapitán.

Výsledek zápasu s Lotyšskem vypadá jednoznačně...
...vypadá to jako lehký zápas, ale museli jsme do toho jít koncentrovaně. Zápas jsme měli celou dobu pod kontrolou. Jenom to podtrhlo celé naše vystoupení v kvalifikaci.

Moc se nedařilo jejich brankáři Babrovi, kterému jste dávali jeden gól za druhým.
Já to až tak nesledoval, ale vždycky je lepší, když ten gólman nic nechytne (pousměje se). Na druhou stranu jsme dobře stříleli.

Pomohlo vám, že trenér při zápase ve Francii šetřil klíčové hráče a třeba vy jste tam nemusel cestovat?
Určitě. Bylo vidět, že my, co jsme tam nebyli, jsme měli chuť. Ušetřili jsme si to hrozné cestování, kterého máme za celý rok dost.

Když se ohlédnete za celou kvalifikací, byl klíčový pro postup vítězný zápas doma s olympijskými vítězi z Francie?
Určitě. Byly to body navíc, s nimiž nemohl nikdo počítat. Od olympiády jsme jediní, kdo je v důležitém zápase porazil. Chorvati je jednou porazili, ale to o nic nešlo. Takže naši výhru s Francií je potřeba vyzdvihnout. Ukázali jsme tím, že jsme schopní porazit každého.

Potvrdíte to i na lednovém mistrovství Evropy? Na vrcholných akcích se vám to totiž nedaří.
V jednotlivých zápasech, na které máme čas se připravit, nám to jde. Potřebujeme se ale dostat dál a na nějakém šampionátu to zvládnout dohromady. Máme ještě rezervy, do mistrovství Evropy se musíme ještě zlepšit, abychom tam něco uhráli.

,