Do Zlína se ještě vrátím, věří trenér Poloz, který odchází do Norska

  9:00
Pomohl vrátit zlínské házenkářky tam, kam v minulosti neodmyslitelně patřily, tedy na stupně vítězů. Získal s nimi bronzové medaile v interlize i v českém play-off. Přesto z klubu odchází. Po dvou sezonách v rodném Zlíně se trenér Dušan Poloz vrací do Norska, kde prožil předchozích jedenáct let.

Dušan Poloz udílí pokyny Monice Pažourkové. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Podepsal dvouletou smlouvu s týmem BSK/NIF Oslo, který hraje nejvyšší mužskou soutěž.

"Věřím tomu, že do Zlína nebo české házené se ještě vrátím," uvedl Poloz.

Jaké byly dva roky ve Zlíně?
První sezona nám výkonnostně nevyšla, ale byl to začátek něčeho, co jsme s holkami a výborem nastavili. Ve druhém roce jsme kádr doplnili a udělali největší výkonnostní vzestup ze všech účastníků interligy. Skok z devátého místa na třetí je obrovský. Doufejme, že družstvo se na této úrovni udrží, protože zlínská házená si to zaslouží. Ovšem zkratka k úspěchu neexistuje, je to jenom o poctivé práci.

Čím se vám takový obrovský vzestup povedl?
Celou sezonu nás zdobila obranná fáze, v ní jsme byli nejlepší v soutěži. Vždyť jsme dostali nejméně branek ze všech. Díky tomu jsme si medaile zasloužili. Naopak rezervy máme v útočné činnosti, pět soupeřů dalo víc gólů. Trápila nás slabá produktivita střelby, což byl důsledek špatně připravených pozic i individuální činnosti. Na tom musíme pracovat. Pokud to zlepšíme, může družstvo myslet na ještě vyšší příčky.

Říkáte my, přitom z klubu odcházíte. Znamená to, že jsme s týmem natolik sžitý, že ho berete za svůj?
Mám trvalé bydliště ve Zlíně a otevřený vztah s výborem i s holkami. Rozhodnutí odejít nebylo jednoduché, přemýšlel jsem o něm tři měsíce. Na tuto sezonu budeme dlouho vzpomínat. Nastavili jsme něco, co by mohlo být dlouhodobější záležitostí.

Co tedy převážilo ve prospěch odchodu?
Byl to strašně těžký proces, který jsem řešil jenom s manželkou. Z Norska vím, že po padesátce jsi jako trenér nezajímavý, trenéři se v tomto věku začínají věnovat práci v kanceláři nebo něčemu jinému. Mně je 46 a chtěl bych ještě jednu štaci zažít. Ale věřím tomu, že do Zlína nebo české házené se ještě jednou vrátím.

Tým jste zvedl, ale až na vrchol jste nevystoupili. Neodcházíte od rozdělané práce?
Stejnou otázku mi položil i předseda svazu. Nemyslím si to. Kus práce jsme udělali, i když jsme ji nedotáhli k tomu, o čem jsme snili. Bylo to daleko, ale za určitých konstelací jsme mohli celou soutěž vyhrát. Ovšem titul nepřichází každý den, někteří na něj nedosáhnou za celý život. Mohl bych tu být do osmdesáti a stejně by se to nemuselo podařit. Vím, že je složité vybrat si správnou chvíli k odchodu. Ze dvou bronzů mám radost. A ještě z něčeho jiného.

Dušan Poloz, trenér házenkářek Zlína.

Povídejte.
Mým cílem bylo ukázat holkám i lidem kolem, že bychom se na házenou měli dívat jinými očima. Snažil jsem se nastavit nějaké principy a priority, na které si potrpím. Neříkám, že jsem je nikdy neporušil, ale respekt, úcta, loajalita a důvěra pro mě něco znamenají. Víme, že v klubu i šatně byly interní problémy, ale snažili jsme se o nich mluvit. Komunikace, úcta k soupeři i trenérovi jsou důležité. Věřím, že do spousty holek jsem to dostal, i když dnes jim to možná přijde jako prázdná slova. Zatím jsou mladé. Ale až budou mít čtyřicet a budou vychovávat vlastní ratolesti, pochopí, o čem život je.

Jedna z opor Kristýna Salčáková prohlásila, že lepšího trenéra nikdy nezažila. Taková slova musejí hřát.
Moc. Ale ona je mladá a trenérů moc nezažila. Doufejme, že lepšího trenéra ještě potká.

Měl jste během uplynulých dvou let nutkání z klubu odejít?
V první roce, kdy jsem se setkal s odporem a nepřístupností některých lidí. Nemusel jsem si nic dokazovat. Přišel jsem pomoci zlínské házené, a jestliže ji klub odmítal, v určitých fázích jsem zvažoval, že bych šel jinam, kde pomoct chtějí. Dneska jsem strašně rád, že jsem to ustál a něco jsme dokázali. Možná to šlo udělat jinak, ale cest k vrcholu je strašně moc. Během uplynulých dvou let se trošičku změnil realizační tým i vedení, díky čemuž se klub posunul dál. Jsem strašně rád, že celý výbor pokračuje a zřejmě i všechny hráčky. Vždycky mi záleželo na tom, aby klub fungoval i po mém odchodu dál. Podařilo se mi v Njordu i ve Follu, kde vzápětí uhráli ještě lepší výsledek než se mnou. Doufám, že ve Zlíně to bude stejné.

Ale předpokládám, že vás stále mrzí, že jste nezvládli semifinále play-off s Veselím, přestože jste vedli 2:0 na zápasy.
Samozřejmě. Ale musíme uznat, že jsme na to neměli. Mančaft bohužel ještě nedozrál do velikosti. Můžeme tvrdit, že kdyby se Hela Štěrbová nezranila, uhrajeme to. Odpověď bohužel nedostaneme. Za stavu 2:0 jsme byli blízko postupu, průměrný výkon v útočné činnosti ve třetím utkání by nám stačil. Ale s odstupem času musíme uznat, že Veselí bylo lepší, což ukazuje i ve finále se Slavií. Když vidím na hřišti Lenku Flekovou, říkám si, že by bylo strašně pěkné, kdyby některá ze zlínských hráček hrála házenou taky tak dlouho. Pro mě je Lenka nedoceněnou legendou české házené. Je to lídr, který tým táhne.

Když jste po semifinále s Veselím tvrdil, že rozhodly zkušenosti, trenér soupeře Sabadka nad tím kroutil hlavou. Ale asi by se choval jinak, kdybyste trio Fleková, Černá, Kočí měl v sestavě vy, a ne on, že?
Tyto tři hráčky mají dohromady tolik ligových startů, kolik nemá našich čtrnáct holek dohromady. Tak to prostě je. Většina ze zlínských hráček play-off nikdy nehrála. Třeba Růčková je tady sedmým rokem a je strašně šťastná, že má konečně medaili. Zkušenosti jednoznačné hrály roli. Náš tým uhrál v základní části šest bodů z osmi možných proti soupeřům, kteří byli v tabulce nad námi. To dokazuje, že se s nimi můžeme měřit. Ale ztratili jsme body s Mostem, Porubou, Trenčínem nebo Pískem, což ukazuje, že stabilita výkonu ještě není na nejvyšší úrovni. Až se podaří vymazat podobné výkyvy, bude to ještě lepší.

V Norsku budete sám bez rodiny. Co vám kromě ní bude ještě chybět?
Vybudoval jsem si k holkám vztah. Když jsem se vracel, slyšel jsem, že se jim nechce trénovat. Ale opak byl pravdou. Příjemně mě překvapilo, že holky byly ochotné se podřídit, makat a dřít. Možná jim hlavně v prvním roce přišlo, že práce vychází vniveč, protože dřely a skončily deváté. Ale letos dokázaly, že to nebyla fráze. Se spoustou z nich komunikuji jako kamarád, i když mi to někteří vyčítají. Ale trenér v dnešní době nemůže být diktátor. Musí být partnerem, s nímž hráčka komunikuje. Nesmí ji zesměšňovat a ponižovat. Holky to vzaly, díky nim mám mladší myšlenky, což mi pomáhá.

Co z toho, co jste se naučil ve Zlíně, můžete využít v Norsku?
To je těžká otázka. Znají mě tam jako dobrého teoretika na obranu 1-2-3, přesto jsem s ní měl ve Follu obrovské problémy. Trvalo rok a půl, než jsme ji začali praktikovat v každém zápase. Česká hlavička to zvládla za tři měsíce. Měl jsem štěstí, že jsme tým dobře poskládali. Ve Follu jsem po čtyřech měsících zjistil, že je to špatně poskládané, takže jsem musel sestavu přeházet. Proto už teď na dálku pracuji s asistentem na složení obrany, aby to šlo stejně jako ve Zlíně. Další věcí je důraz na sestavení vlastního realizačního týmu, což jsem při příchodu do Česka podcenil. Naučil jsem se nedůvěřovat a nebýt naivní. A taky mě obohatila spolupráce v nároďáku s Honzou Bašným. Francouzské myšlení je jinde, proto jsem rád, že jsem se s ním seznámil.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Muhamad Salah jen...

Dál neporažený. Leverkusen už měl namále, vyrovnal v šesté minutě nastavení

27. dubna 2024  19:13,  aktualizováno  20:34

Aktualizujeme Už jistý německý šampion Leverkusen ve šlágru 31. kola bundesligy se třetím Stuttgartem prohrával...

West Ham sebral body Liverpoolu, ztratili i United, Sheffield už sestoupil

27. dubna 2024  13:25,  aktualizováno 

Aktualizujeme Fotbalisté West Hamu promluvili do boje o titul v Premier League. V utkání 35. kola anglické ligy...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

25. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  27.4

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Byt 2+KK po rekonstrukci, vyhledávaná lokalita
Byt 2+KK po rekonstrukci, vyhledávaná lokalita

třída Edvarda Beneše, Hradec Králové - Nový Hradec Králové
3 795 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...