Cizinka se na Hané zatím neobjeví

  • 3
Olomouc - Poslední prověrkou házenkářek Olomouce před nadcházejícím ročníkem česko-slovenské interligy bude tradiční turnaj Pohár míru. Ten se hraje v pátek a v sobotu v hale Univerzity Palackého opět jako Memoriál Jana Gogola a Evy Dostálové. Na startu se objeví celky ze čtyř zemí.

Kromě obhájkyň českého titulu se v Olomouci představí i slovenský mistr z Michalovců, rumunské družstvo Universitatea Remin Deva – semifinalista evropského poháru Challenge Cup, polské týmy Jelfa Jelenia Gora, Sosnia Gliwice a rovněž nováček interligy z Bánské Bystrice, který se už na novou sezonu posílil o některé slovenské reprezentantky.

Bez avizované mladé cizinky se naopak musí obejít olomoucký trenér Luboš Krejčíř. Klubové vedení se porozhlíželo po adeptkách na nedávném juniorském MS v Makedonii. Zatím bezvýsledně. "Utvrdili jsme se v tom, co jsme věděli. Že v evropské házené panují pro nás nepřijatelné ekonomické podmínky," vysvětluje manažer klubu Richard Toman.

"Kupříkladu ruský Volgograd získal dvě nadějné hráčky z Konga a nabídl jim plat okolo tří tisíc eur. Výbornou brazilskou střelkyni, o kterou bychom měli zájem, zase zlákali za podobných podmínek do Rumunska. Takovou cestou mi jít nemůžeme ani nechceme. Nám šlo o to oživit kádr hráčkou, která by především získávala zkušenosti," dodal Toman, podle něhož ale není vyloučeno, že v budoucnu klub takovou hráčku získá.

I tak je olomoucký kádr před sezonou silný. Ze Zlína přišly na studijní hostování reprezentanky Jana Arnošová a Jana Simerská, na extraligové palubovky se navíc po odmlce vrátí zkušená Veronika Zubková-Hejtmánková.

Program turnaje Pohár míru
Sobota:
Michalovce - Deva (9), Gliwice - B. Bystrica (10.45), Deva Jelenia Gora (12.30), B. Bystrica - Olomouc (14.15), J. Gora - Michalovce (16), Olomouc - Gliwice (17.45).  Neděle: semifinále (8.30 a 10), o 5. místo (11.30), o 3. místo (13), finále (14.30).

,