Brankář Petr Štochl svými zákroky pomohl českému týmu k výhře.

Brankář Petr Štochl svými zákroky pomohl českému týmu k výhře. | foto: AP

Házenkáři zvládli duel v Izraeli i bez Jíchy a přiblížili se k Euru

  • 11
Dobrá práce. Čeští házenkáři i bez své ústřední postavy Filipa Jíchy zvládli kvalifikační duel o Euro 2014 v Izraeli, kde hlavně díky trefám z křídel vyhráli 30:24. Pokud Češi v sobotu alespoň remizují doma s Černou Horu, postupují na šampionát.

Výhra v Izraeli a zároveň porážka Německa s Černohorci matematiku výrazně ulehčily. Budou-li házenkáři v Brně od 14 hodin bodovat s nevyzpytatelnými Balkánci, propuknou na závěr sezony postupové oslavy a tým se kvalifikuje na mistrovství Evropy v Dánsku. Proti Černohorcům by navíc už měl hrát i Filip Jícha, jehož do Izraele nepustila střevní chřipka.

O to víc těší, že Češi zápas zvládli i bez své největší hvězdy. Tak, jak si to kanonýr z německého Kielu přál. "Třeba moje absence i nějakým způsobem pomůže. Kluci už beze mě odehráli kvalitní zápasy," věřil Jícha.

Což byl případ středečního klání v městě Rišon LeZion. Na začátku se nejvíce prosazoval lovosický křídelník Jiří Motl, který navázal na svůj výkon z úvodního domácího kvalifikačního duelu proti Izraelcům. Češi hráli kolektivně, pevná byla jejich zatažená obrana, za ní spolehlivě chytal Petr Štochl. Izrael neustále jen dotahoval, první gól dal až v čase 6:54 Pomeranz (a to ještě ze sedmimetrového hodu), domácí poprvé srovnali až po čtvrthodině.

Jenže přišla česká smršť - ze stavu 5:5 odskočili hosté díky povedenému úseku na čtyřbrankový náskok a izraelský kouč si s rozpačitým výrazem bral oddechový čas.

Tým vedený Draganem Djukičem poté ukázal bojovné srdce i um, však také Izraelci v minulých domácích zápasech potrápili Němce a zdolali Černou Horu. Výsledek? Skóre srovnané na 10:10 a 11:11. Naštěstí byl závěr zase příznivý. Mráz dal gól, brankář Tomáš Mrkva těsně před sirénou chytil izraelskému tahounovi Pomeranzovi sedmičku a Sobol z křídla s klaksonem zvýšil na 11:13.

Dvoubrankový "polštář" se Čechům náramně hodil, aby ustáli krátký tlak domácích po návratu ze šaten. Bez Jíchy chyběla údernost hráčů na spojkách, z prvních 18 gólů dali pouhé tři! Křídla jich naopak do té doby zaznamenala celkem dvanáct, což je na zvyklosti týmu koučů Habera a Hudečka příjemné plus. Právě slepené tři trefy Hrstky (2x) a Sobola vrátily házenkářům jejich nejvyšší náskok v duelu, bylo to 14:18, Djukič znovu svolal svůj tým ke střídačce a diváci v hale pomalu přestávali věřit.

Tím spíš, když - konečně ze spojek - Mráz a Bečvář obratem zvýšili vedení na šestibrankové. Jestliže dosud Izraelci platili za příjemné překvapení skupiny, v této fázi zcela selhali. V útoku byli zbrklí, v obraně nedůslední. První čtvrthodina druhé půle od nich byla propadákem. Pokud mohli být Češi bez Jíchy a s vědomím nutnosti výhry pod určitým tlakem, v této fázi z nich spadnul. Počínali si v klidu, uvolněně. I díky tomu dobyli v kvalifikaci své první body na hřišti soupeře.

Do rozhodujícího duelu s Černou Horou tak mohou jít se zvýšeným sebevědomím. Pokud by na výkony křídel, na nichž odehráli velmi slušný zápas všichni čtyři nominovaní, navázal i větší tlak ze spojek v čele s navrátilcem Jíchou, může to být v kombinaci s vyprodanou halou v Brně dobrý koktejl pro další výhru.

A ta by znamenala postup mezi evropskou elitu.

"Víme, že je to zatím pouze první krok potřebný k postupu, ale jsme opravdu spokojeni. Absence Filipa Jíchy pro nás byla citelná, ale tým na ni zareagoval tím nejlepším způsobem a koncentrovaným výkonem si došel pro třetí výhru v kvalifikaci," uvedl jeden z trenérů Jaroslav Hudeček pro svazový web. "Teď doufáme, že se opět zcela zaplní brněnská hala a postup dokážeme za podpory fanoušků potvrdit," dodal Hudeček.

Kvalifikace o ME házenkářů - 2. skupina:

Izrael - Česko 24:30 (11:13)
Sestava a branky ČR:
Štochl, Mrkva - Babák, Bečvář 2, Horák 4, Hrstka 5, Juříček 3, Jurka 1, Kasal, Kubeš, Motl 4, Mráz 2, Sobol 6, Stržínek 3, Šulc.
Nejlepší střelci Izraele: Pomeranz 10, Smoler 5.

Rozhodčí: C. Kekes, P. Kekes (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 1/1. Vyloučení 4:6. Diváci: 1 100.

Černá Hora - Německo 27:25 (13:11)

Tabulka

Tým Z V R P S B
1. Černá Hora 5 4 0 1 135:130 8
2. Česko 5 3 0 2 126:119 6
3. Německo 5 2 0 3 132:132 4
4. Izrael 5 1 0 4 129:141 2