Český házenkář Filip Jícha se raduje po brance vstřelené do francouzské sítě

Český házenkář Filip Jícha se raduje po brance vstřelené do francouzské sítě | foto: ČTK

Čeští házenkáři šokovali olympijské vítěze z Francie

  • 11
Čeští házenkáři porazili ve druhém kole kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2010 po výborném výkonu favorizovanou Francii 32:29 (13:11). Po vyrovnaném průběhu zápasu, kdy se skóre přelévalo ze strany na stranu, rozhodli koncovku v český prospěch Jícha a Zdráhala.

Ovace diváků hráčům ve stoje, objímající se lavička, svěšené hlavy Francouzů. Tak probíhaly poslední okamžiky kvalifikačního utkání, ve kterém čeští hráči překvapivě zdolali olympijské vítěze.

Český tým začal duel přesně tak, jak nechtěl. "Hlavně, abychom nenabrali v úvodu ztrátu," přál si střelec Filip Jícha. Jenže v úvodu šesté minuty vedli Francouzi 4:1.

Vynikající publikum v Brně však vybičovalo výkon českého týmu do vysokých obrátek a o necelé čtyři minuty bylo vyrovnáno.

Zápas jsme sledovali ON-LINE

Ve skvělé atmosféře se v dalším průběhu duelu servírovala špičková házená. Tvrdý, přitom maximálně korektní boj musel uspokojit nejnáročnějšího fanouška.

Po celý první poločas byl o krůček napřed tým soupeře. Ale v čase 29:20 šel český tým poprvé do vedení a když Kubeš před přestávkou náskok Čechů navýšil, atmosféra v hledišti byla pekelná.

"My jsme věděli, že je tady vynikající publikum, prokázalo to v zápasech se Srbskem a Portugalskem, které jsme zde hráli v minulosti. A i dneska byli fanoušci špičkoví," vysekl poklonu divákům Petr Štochl.

Právě brankář českého týmu byl společně s pevnou obranou základem poločasového vedení. Společně udrželi francouzské hráče na jedenácti brankách. Pevný základ úspěšného výsledku byl položen.

"Všichni jsme dnes podali výborný výkon," zářil po utkání Filip. "Jsme šťastní, že jsme zdolali aktuální olympijské vítěze, což je pro českou házenou fantastický úspěch."

Ve druhé části se skóre přelévalo ze strany na stranu. Ve dvaačtyřicáté minutě měli hosté znovu navrch (18:19). Ještě třikrát se družstva vystřídala ve vedení, až přišla rozhodující padesátá čtvrtá minuta.

Za nerozhodného stavu 25:25 předvedl vystřídavší Martin Galia v brance skvělý zákrok, který dvojicí slepených branek podtrhli Zdráhala a Filip. Z toho úderu se už olympijští vítězové nevzpamatovali.

"Základem naší výhry byla dobrá obrana, ve které jsme dostávali jejich hráče pod tlak," zhodnotil utkání nejlepší střelec českého týmu Filip Jícha. "Navíc jsme měli vyšší procento úspěšnosti v postupném útoku, při kterém jsme se dříve dost trápili."

Česká reprezentace zvládla závěr zápasu ve velkém stylu, v poslední minutě si užívala společně s diváky ovace a zaslouženě si v nádherném zápase připsala druhé vítězství ve skupině.

"Viděli jsme velice kvalitní a dobrý zápas. Češi prokázali mnoho dobrých stránek a zaslouženě zvítězili," gratuloval českému týmu francouzský kouč Claude Onesta.

"Z naší strany byla dnes vidět kvalita," lebedil si trenér českého výběru Martin Lipták. "Dobrá obrana, nadšený výkon, vynikající atmosféra - to všechno byly atributy našeho vítězství. Francouzům sice chybělo několik hráčů, ale myslím si, že naše vítězství bylo zcela zasloužené."

Česká republika - Francie 32:29 (13:11)
Nejvíce branek: Jícha 9, Filip a Zdráhala po 7, Horák 5 - Sorhaindo 6, Ostertag 5, Abalo 4. Rozhodčí: Visekruna, Stanojevič (oba Srb.). Vyloučení: 2:2. Sedmimetrové hody: 0 - 3/1. Diváci: 2200.