Čeští házenkáři na mistrovství světa v Kataru.

Čeští házenkáři na mistrovství světa v Kataru. | foto: Pavel Lebeda/chf.cz

Cesta zpátky začíná. Čeští házenkáři musí po letech do „suterénu“

  • 10
Čekají se od nich jen výhry, což je sice příjemná pozice, ale také signál, že házenkáři musí do pater, jimž se ve svém sportu téměř desetiletku úspěšně vyhýbali. Česko vs. Belgie, tímhle zápasem ve středu začíná kvalifikace o světový šampionát, jíž by ale slušel spíš výraz předkvalifikace.

„Belgie není evropská špička, ale buďme k sobě upřímní, ani my nepatříme do světové elity,“ říká eso národního týmu Filip Jícha. „Přesto doufám, že by to neměl být souboj dvou mančaftů stejné výkonnostní výše. Ale nesmíme si dovolit podcenit nikoho.“

Tohle bude nyní český úkol číslo jedna. Naposledy tým (před)kvalifikaci hrál v roce 2006, tehdy mimo jiné proti Kypru a Estonsku, dalším státům z evropského házenkářského suterénu; nyní Jíchu a spol. čekají kromě Belgie ještě Turci.

Jen vítěz projde do letní baráže a trenéři reprezentace Jan Filip a Daniel Kubeš jasně říkají: „Samozřejmě je naším cílem a povinností postoupit.“

Od 17.10 v Praze by to měla být - jakkoli v životě ani ve sportu není nic jisté - jednoznačná podívaná. Češi mají superstar Jíchu, klubového mistra světa Štochla v brance, hráče z Německa, Francie i Švýcarska; oba zmínění koučové byli velkými osobnostmi bundesligy.

A Belgie? I pro fajnšmekry je jejich soupiska velkou neznámou, natož pro obyčejné fanoušky. Přeloženo: výhry jsou povinností a základem je především nic nepodcenit. „První, co musíme udělat, je přistoupit ke všemu maximálně zodpovědně,“ souhlasí kouč Filip. „S maximálním respektem i s koncentrací, protože víme, jak to ve sportu chodí - pokud to uděláte jinak, přicházejí výsledky, jež si člověk nepřeje.“

To, co začíná házenkářům, znají třeba čeští basketbalisté, již spadli do nižších kvalifikačních úrovní - ale letos ukázali, že to není konečná, když prošli na mistrovství Evropy a dokonce si na něm zajistili kvalifikační turnaj o olympiádu v Riu.

Házenkáři se bojům s Belgií či Tureckem vyhýbali, neboť si od roku 2008 hýčkali šňůru čtyř účastí za sebou na evropských šampionátech - pak tým před světovými šampionáty nemusí do (před)kvalifikace, ale jde rovnou do baráže.

Jenže na aktuální Euro už Češi neprošli - a zažijí dlouho neviděné. „Musíme se soustředit hlavně na nás. Pokud budeme předvádět to, co máme v repertoáru, a budeme to hrát tak, jak si přejeme, mělo by na soupeře platit hodně věcí,“ věří trenér Filip. „Dostat se do letního play-off je jasný cíl.“

Basketbalový příklad ukazuje, že od soubojů s teoretickými „trpaslíky“ nemusí být vůbec daleko k návratu ke střetnutím se špičkou, ale chce to suterén opustit rychle. Cesta zpátky právě začíná.

Česká nominace na utkání proti Belgii

Brankáři: Galia (St. Gallen), Štochl (Berlín); spojky: Babák (St. Gallen), Bečvář (Rostock), Jícha (Barcelona), Petrovský (Frýdek-Místek), Stehlík (St. Raphaël), Šimůnek, Šůstek (oba Dukla), Zdráhala (Hamm-Westfalen); křídla: Jurka (St. Raphaël), Kotrč (Dukla), Sobol (Pulawy), Vinkelhöfer (Plzeň); pivoti: Petrovský (Pulawy), Říha (Coburg), Šlachta (Zubří), Užek (Karviná).