Tiger Woods je až na 31. místě, přesto s největší pravděpodobností uhájí post světové jedničky.

Tiger Woods je až na 31. místě, přesto s největší pravděpodobností uhájí post světové jedničky. | foto: AP

Woods uhájí post světové jedničky, i když je v hloubi pole PGA Championship

  • 2
Třetí kolo PGA Championship ovládli hráči pod třicet let. Veterán Tom Lehman se blýskl hole-in-one. Číňan Wen-čchung Liang zahrál rekord hřiště.

Aby se dohnal skluz způsobený mlhou během čtvrtečního a pátečního rána, hráči do třetího kola vyrazili ve tříčlenných skupinkách a to jak z první, tak i desáté jamky. Časová ztráta se stihla dohnat a hráči zvládli dokončit třetí kolo.

Mužem sobotního dne na PGA Championship je Nick Watney. Ten do třetího kola vstupoval z druhého místa, o ránu vedl Matt Kuchar. Už po dvou jamkách se Watney dostal do čela a pokračoval v parádní jízdě, když na prvních sedmi jamkách zahrál pět birdie. Na osmičce sice přišlo bogey, ale v druhé části hry byl opět v pohodě a přidal další tři birdie. Druhé zaváhání přišlo na závěrečné jamce, kde opět zapisoval bogey.

Nick Watney, PGA Championship, 3. kolo

Nick Watney je blízko zisku svého prvního vítězství na turnji kategorie major.

Díky skvělému kolu za 66 ran se nejen dostal do čela, ale vytvořil si i slušný náskok tří ran.

Za Watneym jsou dva hráči, kteří letos sahali po svých prvních triumfech na major turnaji, ale o první místo přišli jedním zkaženým kolem. Američan Dustin Johnson měl také při startu finálového dne US Open náskok tří ran, ale nakonec zahrál 82 ran a o titul přišel.

Rory McIlroy vedl po prvním kole British Open v St. Andrews, kdy naprosto rozstřílel Old Course rekordními 63 ranami, což mu o den později vrátilo i s úroky v podobě 80 úderů. Ač pak obě kola zahrál pod sedmdesát, stačilo to jen na třetí místo.

Dustin Johnson, PGA Championship, 3. koloRory mcIlroy, PGA Championship, 3. kolo

Dustin Johnson (vlevo) byl blízko titulu na US Open, Rory McIlroy měl skvěle rozjeté British Open. Nyní nejsou bez šancí na PGA Championship.

Mezi prvními šesti hráči není ani jeden vítěz major turnaje. Kromě Číňana Wen-čchung Lianga, který dokázal zahrát rekord hřiště, je všem pod třicet let.

Kromě mladých pušek je v první desítce i veterán Steve Elkington. Sedmačtyřicetiletý Australan slavil titul na PGA Championship před patnácti lety. Do finálového dne půjde ze sedmého místa se ztrátou pěti ran na lídra. Stejně na tom je třeba Jim Furyk.

Během "moving day", jak se říká třetím kolům, se špatným směrem vydali Tiger Woods a Phil Mickelson. Světové jedničce se ještě podařilo zahrát par, když po devíti jamkách měl na kontě tři bogey. V druhé polovině kola se sice dopustil ještě jednoho, ale zahrál taky čtyři birdie. Drží se tak na 31. místě.

fanoušek, míč, PGA Championship, 3. kolo

Fanoušek, kterého trefil míček Phila MIckelsona a zůstal na jeho těle, je spokojený. Ví, že za chvíli dostane od světové dvojky cenné suvenýry. Hráči v takových situacích obvykle dávají podepsané rukavice apod.

Phil Mickelson je na tom ještě o sedmnáct míst hůř, což znamená, že ani na devátý pokus mu nevyjde sesadit Woodse z prvního místa světového žebříčku, protože by musel skončil nejhůř samostatný čtvrtý. Na místo, které by mu post jedničky zaručovalo, momentálně ztrácí devět ran.

Jelikož i domácí Steve Stricker ztrácí na lídra devět ran a tudíž nevyhraje, tak Tiger Woods opět uhájí post světové jedničky.

Diváci na sedmnácté jamce během turnaje obvykle sledují, jak se na tomto velmi náročném tříparu hráči dostávají do problémů. Jeden je však dostal do varu, když zahrál hole-in-one. Je jím už jednapadesátiletý Tom Lehman, který letos bojoval o titul na PGA Championship, ale seniorském.

PGA Championship - po 3. kole

1. Nick Watney (USA) 69-68-66 (-13)
2. Dustin Johnson (USA) 71-68-67, Rory McIlroy (Sev. Irsko) 71-68-67 (-10)
4. Wen-čchung Liang (Čína) 72-71-64, Jason Day (Austrálie) 69-72-66, Martin Kaymer (Německo) 72-68-67 (-9)
7. Steve Elkington (Austrálie) 71-70-67, Zach Johnson 69-70-69, Jason Dufner 73-66-69, Jim Furyk (všichni USA) 70-68-70 (-8)
11. Bryce Molder 72-67-70, Bubba Watson 68-71-70, Matt Kuchar (všichni USA) 67-69-73