Hřiště Le Golf National u Versailles, dějiště Open de France

Hřiště Le Golf National u Versailles, dějiště Open de France | foto: AP

Ve Versailles zazářil muž, jenž (si) způsobil největší golfovou katastrofu

  • 0
Tři rány náskoku po prvním kole, to už musí být supervýsledek. A že ho Robert-Jan Derksen zahrál! Na hřišti Le Golf National u Versailles zapsal 63 ran, tedy osm pod par, a usadil se v čele Open de France.

Nizozemec začal z desátého odpaliště a po deseti jamkách už byl na bilanci -6. Do konce kola zahrál další dvě birdie, včetně své závěrečné jamky, tedy náročné pětiparové devítky, dlouhé bezmála šest set metrů.

"Dobře jsem začal a za celé kolo jsem neudělal chybu," pochválil se lídr. "Před startem jsem si nevěřil, teď jsem sebedůvěru získal. Jestli to takhle půjde dál, budu ve hře o vítězství."

Měl by se mít na pozoru, protože ve startovní listině je žijící příklad toho, jak lze přijít o pocty na poslední chvíli.

Moravia Silesia Open - 2. kolo, Robert-Jan Derksen

Robert-Jan Derksen

Za Derksenem se ve výsledkové listině na děleném druhém místě seřadila zajímavá trojice. Španěl Alejandro Caňizares se už letos blýskl třetím místem na Open de Espaňa a dokonce druhým na Mallorce. Němec Martin Kaymer je devátým hráčem finančního žebříčku Race To Dubai.

A pak je společně s nimi o tři rány zpět druhý také Jean van de Velde. Francouz slavné minulosti, momentálně ovšem na 1175. místě světového žebříčku. Špičkový golf už opustil, a když dostal sponzorskou pozvánku na domácí open, uvedl: "Už se nebudím s potřebou jít na driving."

Čtyřiačtyřicetiletý otec čtyř dětí se před jedenácti lety sám připravil na poslední jamce o vítězství v British Open a jeho triple bogey vešlo do dějin jako největší katastrofa v historii golfu.

"Přijel jsem se sem pobavit. Nečekám od sebe nic," potvrdil po skvělém výsledku Van de Velde, jenž rovněž ani jednou nechyboval do bogey. "Ale u Francouze nikdy nevíte," dodal mnohoznačně.

Na French Open, které spolu s British Open označil za své dva oblíbené turnaje, má přitom také zvláštní vzpomínky. Před pěti lety na něm nejprve trefil vodu a musel do play-off s krajanem Jeanem-Francoisem Remesym, v rozehrávce napálil míč do překážky znovu. "Mám z minulosti několik šrámů, ale ta dvě místa pro mě budou vždycky něčím zvláštní," dodal.

Favorizovaní Angličané Lee Westwood a Ian Poulter se na hřiště vydali, ale zdravotní problémy byly na výkonu obou vidět. První zahrál 70 ran, druhý 72.