Kariéra Mattea Manassera míří až k nadoblačným výšinám.

Kariéra Mattea Manassera míří až k nadoblačným výšinám. | foto: AP

Tak se rodí legendy: Manassero porazil Ballesterose už čtyřletý

  • 0
Vyhrát v pouhých sedmnácti letech turnaj evropské série je úžasný úspěch. Pro teenagerskou senzaci z Verony Mattea Manassera to ale nebyl jediný historický zápis.

Nepřekonal totiž jen Novozélanďana Dannyho Leeho, který byl dosud nejmladším vítězem na evropské sérii (ještě jako amatér vyhrál Johnnie Walker Classic ve věku 18 let a 213 dnů).

O víc než rok mladší Manassero se totiž také díky triumfu na Castelló Masters stal definitivně plnoprávným členem European Tour. Překonal španělskou legendu Seveho Ballesterose, kterému bylo v roce 1974 17 let a 200 dnů, když si zajistil hrací kartu.

race to dubai 2010

(v milionech eur)

1. Kaymer (Něm.) 3,13
2. McDowell (S.Irs.) 2,13
3. Westwood (Angl.) 1,87
4. Schwartzel (JAR) 1,81
5. Els (JAR) 1,80
6. Oosthuizen (JAR) 1,74
7. E. Molinari (It.) 1,74
8. Jiménez (Šp.) 1,69
9. Poulter (Angl.) 1,47
10. Casey (Angl.) 1,43

Manassero byl v neděli o 12 dnů mladší. "Když na sobě bude správně pracovat, může dosáhnout čehokoli, na co si vzpomene," tvrdil o nové hvězdě už před turnajem ve Španělsku třiapadesátiletý nestor italského golfu Costantino Rocca.

Není divu! Když byly Manasserovy čtyři roky, na Italian Open porazil Rokku i Ballesterose v soutěži v čipování. "Seve se v čipování porazit nedá," dodal Rocca.

Jen dva ještě mladší hráči dokázali vyhrát profiturnaj. Chinnarat Phandungsil v roce 2005 na Asian Tour a Rjo Išikawa před třemi lety na Japan Golf Tour dokonce v pouhých patnácti. Evropská série je kvalitou přece jen o patro výš.

Matteo Manassero, Castelló Masters 2010.

Matteo Manassero, Castelló Masters 2010.

Manassero si zahraje její velké finále Dubai World Championship na konci listopadu a už za dva týdny změří díky španělskému triumfu síly s absolutní světovou elitou. Kvalifikoval se totiž na HSBC Champions v Číně.

Italovo vítězství podtrhuje trend letošní sezóny, v níž se derou kupředu mladí hráči. Na European Tour letos získalo své první turnajové vítězství dvanáct hráčů ve věku pod 30 let. Lídrovi Race to Dubai Martinu Kaymerovi z Německa je pětadvacet.

, pro iDNES.cz