Jonatha Byrd, vítěz Justin Timberlake Shriners Hospitals for Children Open 2010.

Jonatha Byrd, vítěz Justin Timberlake Shriners Hospitals for Children Open 2010. | foto: AP

Strhující nekonečný závěr v Las Vegas rozhodl Byrd stylově, zahrál hole-in-one

  • 3
Kdyby chtěl nějaký scénárista napsat co nejnepravděpodobnější a nejkýčovitější závěr filmu z golfového prostředí, nechal by hlavního hrdinu zvítězit díky úderu, jaký se povede jednou za život. Jonathan Byrd takový zahrál ve skutečnosti. Říká se tomu hole-in-one. Ale to není vše.

Pravda, trefit se hned prvním úderem z odpaliště do jamky lze i víckrát za kariéru. Ale ne pokaždé je to úder za 756 tisíc dolarů. Ne pokaždé je to na čtvrté jamce play-off. Ne pokaždé tvoří kulisu kasina nedalekého Las Vegas. A rozhodně ne pokaždé se už na hřiště snáší noc.

To všechno se sešlo u výkonu dvaatřicetiletého Američana, jenž už coby velký vítěz turnaje Justin Timberlake Shriners Hospitals for Children Open řekl: "Myslel jsem, že jsem to poslal moc daleko. Vůbec nic jsem neviděl."

Pomyslet na eso jej donutil až řev diváků, kteří u greenu sedmnácté jamky sledovali, jak míč jednou skočil a pak už zapadl pod praporkovou tyč. "Byl jsem v šoku. Snažil jsem se být ohleduplný vůči mým partnerům, čekajícím na své rány. Proto jsem to s reakcí nepřeháněl," vysvětlil Byrd.

Jonathan Byrd na třetí jamce play-off Justin Timberlake Shriners Hospitals for Children Open 2010.

Jonathan Byrd na třetí jamce play-off Justin Timberlake Shriners Hospitals for Children Open 2010.

Cameron Percy a Martin Laird měli mizivou šanci, že se jim podaří totéž. Australan i Skot, kteří stejně jako jejich přemožitel na třech jamkách rozehrávky hráli pary, se podělili o druhé místo.

Litovat může zejména obhájce titulu Laird, neboť coby lídr po třetím kole i ve finálovém dnu dlouho vedl. Napravil dvě bogey z první devítky a bojoval. Byrd ale zahrál trojici birdie mezi 15. a 17, jamkou, nováček zámořského okruhu Percy bodoval svým čtvrtým na jamce závěrečné.

Trio uchazečů o největší podíl z dotace 4,3 milionu dolarů skončilo na bilanci 21 jamek pod parem. Nastalo play-off, po jehož třetí jamce váhali pořadatelé, zda hru neukončit kvůli rychle postupujícímu šeru.

Rozhodčí John Mutch (vlevo), hráči a kedíci diskutují, zda je dost světla, aby play-off Justin Timberlake Shriners Hospitals for Children Open pokračovalo i na čtvrté jamce.

Rozhodčí John Mutch (vlevo), hráči a kedíci diskutují, zda je dost světla, aby play-off Justin Timberlake Shriners Hospitals for Children Open pokračovalo i na čtvrté jamce.

Ukončil ho okamžitě Byrd. Titul a nečekaná hráčská práva v dalších sezonách PGA Tour získal golfista, jenž letos od dubna do června šestkrát za sebou neprošel cutem. Podzimní sérii hrál i proto, aby zachránil pozici mezi stopětadvacítkou. zaručují plnohodnotnou hrací kartu v sérii. Poslední pátý díl už může vynechat.

Byrd není na vrcholu poprvé. Už třikrát zažil pocit z vítězství mezi elitou, naposledy před třemi lety na John Deere Classic.

"Snažil jsem se nebýt nenasytný a netlačit na pilu. Chtěl jsem jen zůstat agresivní a dostávat se co nejblíž jamkám," popsal svůj vítězný styl a nezapomněl vyjádřit lítost nad nezdarem kamaráda Webba Simpsona.

Ten byl už na skóre -22, jímž by všechny předstihl, ale právě na sedmnácté jamce, pozdějším dějišti velkého a strhujícího závěru, poslal balon do vody a vinou double bogey klesl na dělené čtvrté místo.

Justin Timberlake Shriners Hospitals for Children Open - konečné výsledky

Par 71: 1. Byrd (USA) 263 (66+63+66+68) na čtvrté jamce play-off, 2. Laird (Skot.) 273 (66+68+62+67) a Percy (Austr.) 273 (69+62+63+69) všichni -21. 4. Levin 264 (69+63+66+66) a Simpson 264 (66+66+64+68) oba -20, 6. Watney 265 (66+66+67+66) a Beckman (všichni USA) 265 (67+67+64+67) oba -19.