Rory Sabbatini na turnaji Sanderson Farms Championship v Jacksonu. | foto: Profimedia.cz

Slováci získali těžkou golfovou váhu. Sabbatini přijal jejich občanství

  • 12
Slovenský golfista na PGA Tour? Od roku 2019 realita. Rory Sabbatini, jeden z předních jihoafrických hráčů, kteří startují na nejprestižnější světové sérii, získal slovenské občanství.

Dvaačtyřicetiletý vítěz šesti turnajů PGA, jenž v minulosti patřil do elitní desítky světového žebříčku, ve středu převzal listinu o udělení občanství na slovenském konzulátu v New Yorku.

A vedení slovenského golfu nyní doufá, že se Sabbatini v jeho barvách kvalifikuje na olympijské hry 2020 v Tokiu. „Věřím, že vybojuji pro slovenský golf úspěšné výsledky,“ uvedl v tiskové zprávě Sabbatini, který se před čtyřmi lety oženil se Slovenkou Martinou Štofaníkovou.

Slovenský golf se může dmout pýchou, protože získal hodně zvučné jméno. Sabbatini prožíval nejlepší časy v minulém desetiletí, kdy se vyšplhal až na osmé místo světového pořadí a dokonce útočil na triumf na turnaji kategorie major - před jedenácti lety skončil druhý na Masters.

Na své poslední vítězství sice rodák z Durbanu na PGA dosáhl v roce 2011, ale v minulé sezoně jako by chytil druhou mízu: hned na devatenácti podnicích na okruhu si zahrál ve finálových kolech. Úspěšnější byl jen v roce 2003, kdy cutem prošel dvacetkrát. Jeho nejlepším umístěním v roce 2018 byla pátá příčka na Valspar Championship na Floridě.

Rory Sabbatini, první kolo Turning Stone Resort Championship 2010.
Rory Sabbatini, druhé kolo Turning Stone Resort Championship 2010.
Rory Sabbatini

Se slovenskou vlaječkou u jména se Sabbatini, který si v kariéře na turnajových odměnách vydělal přes 31 milionů dolarů, poprvé představí v první polovině ledna na Sony Open na Havaji.

„Naše země bude mít historicky prvního zástupce na prestižní PGA Tour. Tímhle krokem jsme vstoupili do nejvyšší golfové ligy. Věříme, že se Rorymu podaří dosáhnout úspěšných výsledků a dokáže vzbudit zájem veřejnosti i našich dětí,“ zadoufal viceprezident Slovenské golfové asociace Rastislav Antala.

,
Témata: PGA tour