Leona a Lisa Maguireovy, golfová dvojčata z Irska.

Leona a Lisa Maguireovy, golfová dvojčata z Irska. | foto: Profimedia.cz

Patnáctiletá zázračná dvojčata z Irska vyrazila dobýt Ameriku

  • 1
Golf by nehrály, nebýt naštípnutého Lisina loktu. V době rekonvalescence vzal otec Declan Maguire svou devítiletou dceru i její sestru Leonu na golf. A tak má Irsko místo plaveckých juniorek nejlepší reprezentantky v golfu dospělých. Dvojčata z Ballyconnelu teď vyrazila do zámoří v dresu společného ostrovního týmu čelit nejlepším Američankám.

Curtis Cup je prestižní týmovou soutěží amatérek a za Spojené státy v něm od pátku do neděle nastoupí také sedmnáctiletá Jessica Kordová (na snímku).

Jessica Kordová, US Open 2009.

Maguireovým je o dva roky méně a v celku hostí před nimi nikdy nenastoupila mladší hráčka. A to se hraje už od roku 1932 a na americké straně byla jediná golfistka, jíž bylo v době konání pouze čtrnáct, dnes populární profesionálka Michelle Wieová.

Rodinná pouta

Už rok poté, co vzala dvojčata do ruky poprvé golfové hole, Lisa vyhrála Junior Masters ve španělském přímořském letovisku La Manga a Leona byla druhá. O rok později Lisa získala titul světové šampionky kategorie do 12 let a Leona byla třetí.

Ve dvanácti letech získaly obě dívky divokou kartu na Northern Ireland Open. Ani jedna neprošla cutem, ale jejich trenér Shane O´Grady prohlásil: "Hrát v tomhle věku profesionální turnaj je něco neuvěřitelného."

curtis cup

Utkání ženských amatérských týmů USA - Velká Británie/Irsko. Hraje se v sudých letech, v pořadatelství se obě strany střídají.

Letos se hraje 36. ročník, a to na hřišti Essex County Clubu u města Manchester v americkém státě Massachusetts. Nehrajícími kapitánkami jsou Noreen Mohlerová (USA) a Mary McKennaová (Brit./Irs.).

Nominace:

USA - Cydney Clantonová (20 let), Jennifer Johnsonová (18), Jennifer Songová (20), Kimberley Kimová (18), Stephanie Komová (20), Jessica Kordová (17), Tiffany Luaová (19), Alexis Thompsonová (15).

Evropa - Hannah Barwoodová (Angl./19), Holly Clyburnová (Angl./19), Rachel Jenningsová (Angl./21), Leona Maguireová (Irs./15), Lisa Maguireová (Irs./15), Pamela Pretswellová (Skot./20), Danielle McVeighová (Irs./22), Sally Watsonová (Skot./18).

Leona brzy sestru ve sbírání trofejí napodobila, před dvěma lety vyhrála francouzské amatérské mistrovství hráček do 21 let. "Na turnaji jsme soupeřky, ale když nemohu vyhrát já, přeju si, aby to dokázala Lisa," uvedlo jedno z dvojčat pro agenturu Reuters.

V Curtis Cupu by si Maguireovy rády zahrály společně foursome. "Je to pro nás čest a pocta hrát tuto soutěž. A je to zároveň odměna za veškerou tréninkovou dřinu," doplnila Leona.

Obě shodně udávají za svůj vzor Padraiga Harringtona a za cíl dostat se na zámořskou LPGA Tour a usilovat o tituly z major turnajů. Zatímco s otcem sestry soupeří o to, kdo je nejlepším golfistou v rodině, matka Breda Maguireová třímá otěže: "Je úžasné, že mají takový sen, ale ten se nemusí vyplnit. Jsou ještě příliš mladé."

Oba rodiče jsou učitelé a Lise i Leoně zdůrazňují dvě věci: aby měly školní věci v pořádku dřív než půjdou trénovat a aby nezapomněly na to, odkud pocházejí. Společně s osmiletým Odhranem vyráží rodina v létě na šestitýdenní prázdniny. Cestují z místa na místo a jak to jde, hrají golf.