Pohár mistrů golfových klubů 2009 - vítěz Martin Příhoda.

Pohár mistrů golfových klubů 2009 - vítěz Martin Příhoda. | foto: Ota Mrákota

O vítězi českého Poháru mistrů golfistů rozhodla jediná rána

Nesmírně dramatické finále pátého ročníku Poháru mistrů golfových klubů na Konopišti rozhodl pro sebe o jedinou ránu Martin Příhoda z Royal GC Mariánské Lázně. Mezi ženami obhájila loňské prvenství Tereza Vavrušková z GC Ypsilon Liberec.

Příhoda na Konopišti v závěru předehnal Stanislava Matuše. Ten byl nejlepší v sobotním kole na hřišti d´Este. Mistr Čeladné se blýskl výsledkem 69 a do finálového kola si nesl náskok dvou ran. Ovšem v neděli na hřišti Radecký si na závěrečných třech jamkách připsal pět ran do plusu (1x bogey, 2x double-bogey). Na osmnáctce stačil Matušovi par. Jenže on druhou ránou přehrál green a následná přihrávka pouze doplachtila na začátek jamkoviště. Odtud pak zahrál ještě tři paty a nechal cestu k titulu otevřenou.

Nabízenou šanci využil Příhoda. I přesto, že za sobotním lídrem zaostával o čtyři rány, vstoupil do finálového kola s obrovským odhodláním. Dlouho držel výsledek mínus šest, ale na poslední jamce zahrál trojpat a bogey. "Myslel jsem, že budu potřebovat birdie, a tak jsem trochu víc přitlačil na první pat," popisoval vítěz závěr turnaje. "Zdálo se, že je vše ztraceno. A pak mi vítězství prakticky spadlo do klína," dodal.

Pohár mistrů golfových klubů 2009 - vítězka Tereza Vavrušková.

O poznání méně dramatické bylo finále žen. Loňská vítězka Vavrušková vycházela do posledního kola s náskokem dvou ran a brzy náskok ještě zvýraznila. Marie Šebestová z PGCM Ostrava se sice snažila vytvořit tlak na vedoucí hráčku, ale Vavrušková se nedala. S přehledem zahrála dvě rány pod par (70) a s celkovým výsledkem even par zvítězila o tři rány.

Pátý ročník Tipsport Poháru mistrů golfových klubů za účasti 41 mistrů a 25 mistryň svých domácích klubů na výtečně připraveném hřišti přineslo nejkvalitnější výsledky v historii soutěže. Vítězové si z Konopiště odvezli tradiční poháry v britském stylu. A absolutní vítěz Příhoda pro svůj klub získal ještě od titulárního sponzora prémii 50 tisíc korun na rozvoj mládežnického golfu.

pohár mistrů - konečné výsledky

Muži(par 72): 1. Příhoda (Royal GC Mariánské Lázně) 140 (73+67), 2. Matuš (PGC Čeladná) 141 (69+72), 3. Skalle (GK Čechie) 145 (72+73).
Ženy (par 72): 1. Vavrušková (GC Ypsilon Liberec) 144 (74+70), 2. Šebestová (PGCM Ostrava) 147 (76+71), 3. Šubrtová (GC Praha) 152 (79+73).