Klára Spilková

Klára Spilková | foto: ČTK

Letos už chci jeden turnaj vyhrát, říká česká golfistka Spilková

  • 1
Začátkem roku doháněla školní resty na gymnáziu, teď se česká golfová jednička Klára Spilková naplno vrhá do sportu. V pátek představila svůj tým a plány do nové sezony. Nechybí v nich účast na Raiffeisenbank Prague Golf Masters, kde můžou Spilkovou fanoušci vidět od 22. do 24. června v areálu Albatrossu.

Věkem je stále ještě princezna. Do bagu si ke golfovým holím balí růžové prasátko a skřítka pro štěstí. Ve skutečnosti má sedmnáctiletá Klára Spilková ambice hodné královny českého golfu. "Letos chci jeden turnaj vyhrát. A nejlepší by to bylo doma při Prague Open," přeje si na začátku nové sezony.

V té minulé, kdy měla premiéru mezi profesionálkami na okruhu Ladies European Tour (LET), skončila nejlépe sedmá hned při úvodním startu v Maroku. Během domácího vystoupení útočila na prvenství, ale nakonec se propadla na deváté místo.

"Za sezonu jsem nasbírala fůru zkušeností. Vidím, jak je profesionální golf náročný. Jsem jako jediná česká hráčka na turnajích, musím si ve spoustě věcí poradit sama," říká Spilková.

Podle regulí LET je do 18 let povinný doprovod dospělé osoby, na turnaje proto cestuje s asistentkou. Rok 2012 bude pro Spilkovou plný novinek. Role manažera se chopil přímo její otec místo agentury Alana Babického, po světových turnajích s ní bude jezdit jiná asistentka i caddie. Tuto roli nosiče holí a rádce má plnit Michal Engler, který donedávna pracoval pro známou Slovenku Zuzanu Kamasovou.

"Zkusíme to na dva turnaje, a když zafunguje chemie, vznikla by z toho dlouhodobá spolupráce," předpokládá manažer Petr Spilka.

Klára Spilková na turnaji v Dubaji.
UŽ JEN PUTT. Klára Spilková si na těžké hřiště otevřeného španělského

Také se vrací k modelu dvou trenérů. Vedle Pavla Niče bude znovu spolupracovat s Keithem Williamsem. "Mně to vyhovuje a oni si rozumí, takže žádný problém," prohlásila golfová kráska v elegantním saku okrové barvy, které jí v pátek až do sedmé hodiny ranní šil bratr Lukáš, módní návrhář. Pak šel spát a Klára vyrazila na dopolední tiskovku.

Do letošního kalendáře si Spilková zařadila 16 turnajů, o dva víc než loni. Navýšil se i rozpočet. Minulá sezona ji stála téměř 3 miliony korun, letos bude o půl milionu vyšší. Logicky všichni očekávají i sportovní růst nadějné české golfistky.

Jaké má cíle? "Nebudu vám slibovat, že chci být třeba v evropské třicítce. Chci se oproti loňsku vylepšit. A nejradši bych šla o 61 míst dopředu," naplno a se smíchem projevila teenagerskou nespoutanost. Loni skončila v redukovaném žebříčku LET na 62. místě a vydělala 27 549 eur.

Spilková je první českou golfistkou, která si udržela kartu mezi profesionálkami víc než jednu sezonu. Tím si splnila sen. Nyní má další. Mohla by být i první Češkou na olympiádě. V brazilském Riu se totiž golf stane olympijským sportem. "Moc se mi líbí celá ta olympijská symbolika s kruhy a barevnými oblečky. Už je to za čtyři roky, to je za chvilku!"