LPGA Legends Tour Open Championship 2009 - Sally Littleová (vlevo) a Sherri Steinhauerová.

LPGA Legends Tour Open Championship 2009 - Sally Littleová (vlevo) a Sherri Steinhauerová. | foto: Profimedia.cz

Golf je i pro ženy, které se nebojí svého věku

  • 0
Krasobruslařka má nejlepší léta za sebou ve třiceti, atletka ve čtyřiceti, ale golfistka může být na vrcholu kariéry klidně v padesáti. Jaké možnosti se u nás otevírají hráčkám v kategorii seniorek?

Golfistky nad padesát let sdružuje Česká seniorská golfová asociace, pro své členky organizuje nejen sportovní, ale i společenské akce. V loňském roce měla asociace 713 členů, z toho přibližně třetinu žen.

Ty nejlepší mohou reprezentovat Českou republiku na turnajích v zahraničí. "Pokud uspějeme na nominačních turnajích, zúčastníme se letos již popáté mistrovství Evropy žen.

Takzvaná Marisa Sgaravatti Trophy se uskuteční v Portugalsku, v roce 2015 by se měla konat u nás," prozrazuje Lenka Budinová, viceprezidentka ČSGA a kapitánka ženské seniorské reprezentace.

senior czech tour 2010

5. - 6. června . GC Svratka
12. - 13. června GCC Svobodné Hamry
19. - 20. června GC Uherské Hradiště
11. - 12. července GC Olomouc
21. - 22. července GC Stará Boleslav
27. - 28. července GC Konopiště
10. - 11. srpna CC Nová Amerika
8. - 9. září GK Líšnice

Pro golfistky, které nemají ambice hrát za reprezentaci, pořádá ČSGA turnaje ve všední dny. "Jsou dvoudenní, velmi sportovní a za opravdu příznivé ceny," pokračuje Budinová. Fee, startovné a občerstvení vyjde na dva dny přibližně na 1 500 korun.

Novinkou letošní sezony je nárůst počtu lokálních turnajů. Loni se hrály regionální túry čtyři, letos jich bude devět - Lázeňská, Krušnohorská, Slaný, Sever, Poděbrady, Jihočeská, Hradec, Slezsko a Morava.

Česká reprezentace golfových seniorek.

(Česká reprezentace golfových seniorek.)

Stát se členkou ČSGA je jednoduché. "V každém golfovém klubu je jeden člen, který se o seniory stará. Stačí vyplnit přihlášku a zaplatit roční poplatek pět set korun," vysvětluje Lenka Budinová.

Registrovaná golfistka se potom může účastnit všech turnajů organizovaných jak ČSGA, tak jednotlivými regiony. "Naše turnaje jsou velmi přátelské, všechny nové členky rádi přivítáme," dodává viceprezidentka. Senior Tour začne v červnu.

Inspirace v zahraničí

Kdo by se chtěl ještě dřív přesvědčit, že i golfistkám po padesátce míče skvěle létají, bude mít nejbližší příležitost koncem dubna. Ženská seniorská špička se totiž sejde na prvním turnaji série The Legends Tour, kterou pořádá LPGA.

Devátého ročníku turnajů se zúčastní přes sto hráček z celého světa. Hráček, které dohromady získaly 650 titulů na LPGA Tour a zvítězily na 65 majorech. Deset z nich jsou členky golfové síně slávy.